Fitch: Βελτιωμένη η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Βελτίωση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους βλέπει ο οίκος Fitch σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα:
Όπως αναφέρει ο οίκος, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Eurogroup είναι ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες του οίκου, όταν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε «Β» με θετικές προοπτικές τον Φεβρουάριο.
Η Fitch επισημαίνει ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας και η παράταση στις ωριμάνσεις περιορίζουν το ρίσκο αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους και θα στηρίξουν τη μεταμνημονιακή πρόσβαση στις αγορές και την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το χρέος της προς τους ιδιώτες πιστωτές.
Ο οίκος εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους αναμένεται να βελτιωθεί μέσω τέτοιων μέτρων, σε συνδυασμό με διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ, μειωμένα πολιτικά ρίσκα, το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα υιοθετηθούν ως το 2020.
«Η ελάφρυνση χρέους περιλαμβάνει κίνητρα που διασφαλίζουν τη συνεχιζόμενη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μεταξύ των οποίων και ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022, καθώς και τις δεσμεύσεις σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο αμέσως μετά», αναφέρει ο οίκος.
Στην ίδια βάση υπογραμμίζει πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για δεύτερο έτος δείχνει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών στη δημοσιονομική σύγκλιση. «Το εγχώριο πολιτικό πλαίσιο έχει γίνει πιο σταθερό και οι σχέσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας το ρίσκο ανατροπής των πολιτικών. Ωστόσο, οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις καλούνται να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα για ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που ενδέχεται να κρύβει πολιτικές προκλήσεις. Ενδέχεται να υπάρξει εν μέρει ανατροπή πολιτικών στο μέλλον ή μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς συνεχίζεται ο διάλογος της Αθήνας με τους πιστωτές του επίσημου τομέα», αναφέρεται στην ανάλυση.
Κατά τον οίκο η ανακοίνωση του Eurogroup αφήνει περιθώριο ευελιξίας, καθώς αναφέρεται στην πιθανότητα πρόσθετης διευθέτησης του χρέους σε ένα αναπάντεχα αντίξοο σενάριο, ενώ το Eurogroup επισημαίνει ότι θα επανεξετάσει το 2032 αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το χρέος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Αθήνας, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Τέλος, ο οίκος τονίζει πως η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στις ιδιωτικοποιήσεις.