ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

20.8 δις οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ

20.8 δις οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ

Ιδιαίτερα σημαντικοί για την πολυαναμενόμενη ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας θεωρούνται πόροι των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ που ανέρχονται σε 20.8 δις ευρώ. Η κυβέρνηση, μάλιστα, δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια απορρόφησης και να ρίξει στην οικονομία όλους τους διαθέσιμους πόρους.

Το νέο ΕΣΠΑ, αν και τυπικά ξεκίνησε το 2014, ουσιαστικά αρχίζει από φέτος με τις προτάσεις να υποβάλλονται από την 1η Νοεμβρίου. Θα περιλαμβάνει τέσσερα προγράμματα και οι τομείς στους οποίους θα «πέσει» ο κύριος όγκος της επιδότησης είναι αυτοί της έρευνας, της καινοτομίας και τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας τροφίμων, της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των υλικών, της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και της δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. το ελληνικό design) και του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της υγείας.

Από τα 20.8 δις ευρώ, τα 4.3 δις αναλογούν στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση παλιών και νέων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους. Επιπλέον, θα υπάρξουν 13 περιφερειακά προγράμματα, η διαχείριση των οποίων θα γίνεται απευθείας από τις περιφέρειες της χώρας.
Σημαντική αλλαγή του νέου ΕΣΠΑ είναι η ρήτρα ευελιξίας βάση της οποίας μια επιχείρηση θα μπορεί να επιδοτείται από περισσότερους άξονες του προγράμματος.

Τρία νέα προγράμματα επιδότησης

α) 130 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές». Το πρόγραμμα αφορά επενδυτικά σχέδια επενδυτικά σχέδια από 20.000 έως 300.000 ευρώ που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό κτιριακών και λοιπών υποδομών, την απλοποίηση ή αυτοματοποίηση λειτουργικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, τον επανασχεδιασμό και την πιστοποίηση λειτουργιών και προϊόντων των επιχειρήσεων κ.ά.

β) Προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ θα έχει το πρόγραμμα «ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» και αφορά επενδυτικά σχέδια από 20.000 έως 200.000 ευρώ, που θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών κ.ά.

γ) Το πρόγραμμα «νεοφυής επιχειρηματικότητα» είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και αποβλέπει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια, καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, υπεύθυνη για την Περιφερειακή Πολιτική, θα βρίσκεται στην Αθήνα αύριο, προκειμένου να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς τους τρόπους με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θα βελτιώσει τη διαχείριση των ευρωπαϊκών ταμείων, αλλά και του επενδυτικού σχεδίου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα οποία θεωρούνται ύψιστης προτεραιότητας για τα αρμόδια υπουργεία. Μιλώντας στην «Καθημερινή», η κ. Κρέτσου δήλωσε πεπεισμένη πως αν γίνει σωστή διαχείριση θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν «μια σημαντική εμπροσθοβαρή κάλυψη των χρημάτων για την περίοδο 2014-2020, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση της ρευστότητας, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως τροχοπέδη των επενδύσεων που στηρίζονται σε κοινοτικά χρήματα, α έκτακτα αυτά μέτρα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά φυσικά θα αποφέρουν καρπούς μόνο αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ