ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Κρίσιμη συνεδρίαση για δόση, χρέος και εποπτεία

Eurogroup: Κρίσιμη συνεδρίαση για δόση, χρέος και εποπτεία
REUTERS/Yves Herman

Με βασικούς στόχους την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τον καθορισμό των βημάτων για τη μεταμνημονιακή εποχή εισέρχεται η Ελλάδα στο  κρίσιμο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Η Αθήνα αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε, όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

Όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους υπουργούς Γαλλίας και Γερμανίας στο περιθώριο του Eurogroup. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι υπουργοί Οικονομικών αντιμετωπίζουν δυσκολία με το ζήτημα της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF. Έτσι, το Eurogroup θα συζητήσει τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας και θα επιστρέψει στο επίμαχο ζήτημα αργότερα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Eurogrοup, η επιμήκυνση που τέθηκε στο τραπέζι ήταν για 10 - 15 χρόνια, κάτι που είναι δύσκολο να δεχθεί η Γερμανία.

Σεντένο: Ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup

«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους πριν από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. «Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα

Με τη σειρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα.
«Σήμερα θα ζήσουμε μία ιστορική ημέρα. Μετά από τόσες ημέρες προσπάθειας, συγκρούσεων, διαπραγματεύσεων, σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς μετά από τόσα χρόνια υπό προγράμματα στήριξης θα σταθεί εκ νέου στα πόδια της» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, και συμπλήρωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση σήμερα. Έχουν υλοποιηθεί και τα 88 προαπαιτούμενα, ενώ η Ελλάδα ψήφισε όλους τους νόμους που έπρεπε. Η 21η Ιουνίου 2018 θα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για όλους μας».

2018 05 23T104421Z 1885562006 RC1CA176DC00 RTRMADP 3 EU ECONOMY COMMISSION


Φωτογραφία αρχείου / REUTERS/Francois Lenoir

Ρέγκλινγκ: Δεν θα υπάρχει άλλο ενεργό πρόγραμμα

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι μόλις τελειώσει το ελληνικό, δεν θα υπάρχει άλλο ενεργό πρόγραμμα -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

19684320


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/JULIEN WARNAND

Όπως τόνισε ο ίδιος, μέχρι στιγμής ο ESM έχει δώσει στην Ελλάδα πάνω από 44 δισ. ευρώ μέσω του τρίτου προγράμματος.

Σολτς: Πιθανή σήμερα η συμφωνία για το μέλλον της Ελλάδας

Θετικά ήταν και τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση είπε πως η Ελλάδα -άνθρωποι και κυβέρνηση- έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά.

Εξέφρασε δε, την αισιοδοξία του ότι σήμερα θα βρεθεί μια λύση ώστε η «χώρα να μπορεί να εξέλθει από το μνημόνιο και να βγει στις αγορές».

Λεμέρ: Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, οι υπόλοιπες πλευρές πρέπει να κάνουν το ίδιο

Τη θέση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και πως έχει έρθει η ώρα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και οι υπόλοιπες πλευρές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε και να βρούμε την καλύτερη λύση».

Τσίπρας: Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους


«Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup κάνοντας λόγο για εξαιρετικά θετική συγκυρία.


Το προσχέδιο της απόφασης

Στο προσχέδιο απόφασης που συμφωνήθηκε στο Euroworking Group σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από εκει και πέρα να διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η ανάλυση της Ε.Ε. υποδεικνύει ότι αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα [2,2% του ΑΕΠ] κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-2060.