ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη και εμπροσθοβαρή ελάφρυνση του χρέους ζητούν οι θεσμοί

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στην ανάγκη μιας εμπροσθοβαρούς και σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκαν στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι οι εκπρόσωποι των θεσμών Φίλιπ Γκέρσον (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ).

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Φίλιπ Γκέρσον τόνισε αρχικά πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως απαιτείται ελάφρυνση του.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλη εμπροσθοβαρή ελάφρυνση χρέους χωρίς πολλά εάν και εφόσον», τόνισε και προσέθεσε πως χωρίς μια τέτοια ελάφρυνση το βάρος του χρέους θα εκτροχιάσει την Ελλάδα.

Ο ίδιος δεν θέλησε να αποκαλύψει το εάν το ΔΝΤ θα μπει ή όχι χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα και αφού τόνισε πως η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ έχει αποσαφηνίσει πως το Ταμείο είναι επικεντρωμένο σε αυτό σημείωσε πως ο χρόνος έχει ήδη περάσει.

Ο Γκέρσον σημείωσε πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι απογοητευτική και πως η χώρα μεγαλώνει γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης κατι που επιδρά στην παραγωγικότητα της.

Για το τραπεζικό σύστημα τόνισε πως υπάρχει μεγάλο απόθεμα από κόκκινα δάνεια και πως αυτό επιδρά στην κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Στην ίδια βάση είπε πως το ελληνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας είναι αδύναμο και πως χρειάζεται μεταρρύθμιση. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως απαιτείται αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Ο ίδιος εστίασε στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα χρειάζεται να εξακολουθήσει να κινείται», σημείωσε σχετικά.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο εστίασε στην ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης λέγοντας πως η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή σήμερα το απόγευμα θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κοστέλο δήλωσε εμφατικά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει μια σημαντική εμπροσθοβαρή μείωση του ελληνικού χρέους κάτι που χαρακτήρισε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Για τη μεταμνημονιακή εποπτεία ανέφερε πως δεδομένου πως ζητήματα όπως η υψηλή ανεργία και τα πολλά κόκκινα δάνεια παραμένουν πως πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Στη βάση αυτή εστίασε στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και ζήτησε φιλοδοξία για τις νέες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ελλάδα θα πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

«Πιστεύω πως θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να χρησιμοποιηθεί με υπευθυνότητα», είπε.

Για την ενισχυμένη εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος είπε πως δεν έχει ένα προκαθορισμένο τέλος ωστόσο περιέγραψε πως η Ελλάδα θα βρίσκεται για δυο με τρία χρόνια στο καθεστώς αυτό.

«Θα είναι τρίμηνες οι αξιολογήσεις», είπε σχετικά.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς Φραντσέσκο Ντρούντι τόνισε πως είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στη βάση αυτή ζήτησε μια «δίκαιη» συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

«Θα πρέπει η όποια συμφωνία να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του χρέους σε βαθμό που θα ρεαλιστικό που θα μειώσει τα ρίσκα», ανέφερε.

Για το απόθεμα ασφαλείας ο Ντρούντι είπε πως είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μεγάλο ταμειακό μαξιλάρι για να διασφαλίσει την έξοδο στις αγορές και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί με προσοχή.

Στο μέτωπο των τραπεζών είπε πως χρειάζεται να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση στο χρηματοπιστωτικό τομέα και να συνεχιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Ο Νικολά Τζιαμαρόλι από τον ESM σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις», είπε εμφατικά και προσέθεσε: «Όταν ακούω ότι γυρνάμε σελίδα δεν μου αρέσει αυτό το μήνυμα. Πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη».

Ενδεικτικά ανάφερε πως πρέπει να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο, η απελευθέρωση αγορών, να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία του Υπερταμείου, κ.α..

Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα υποφέρει από τη διάχυση κρίσεων αλλού και πως οι μεταρρυθμίσεις θα την προστατέψουν από εξωγενείς πιέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης