ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έβγαλαν από το καπέλο» τους δημοσιονομικό κενό 1,7 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιονομικό κενό 1,7 δισ. ευρώ «έβγαλαν από το καπέλο» τους οι θεσμοί στη σημερινή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) στη συνάντησή τους με τους Έλληνες αξιωματούχους εμφανίσθηκαν προβληματισμένοι τόσο για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, όσο και για τις προοπτικές του νέου προϋπολογισμού, καθώς πολλά από τα μέτρα που είχαν προβλεφθεί στο Μνημόνιο του Αυγούστου δεν έχουν εφαρμοστεί.

Οι πιστωτές της Ελλάδος βλέπουν δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2016, δηλαδή ότι θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για να καταλειφθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016. Ειδικότερα, θεωρούν πως οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στις αμυντικές δαπάνες είναι στον «αέρα».

Αναφερόμενος στο θέμα, μετά την συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και 0,50% του χρόνου· αν, δηλαδή, η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους. «Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%», τόνισε.

Τι προβλέπουν για ύφεση

Οι θεσμοί θεωρούν, πλέον, πως φέτος η ύφεση θα κινηθεί κοντά στο 1,3%, επίπεδα στα οποία εκτιμούν πως θα είναι και το 2016.

Αν και η νέα αυτή εκτίμηση είναι καλύτερη από το στόχο του Μνημονίου, που προέβλεπε ύφεση 2,3% το 2015 και 1,6% το 2016, παραμένει εν τούτοις επισφαλής, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα παραμένει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σε εκκρεμότητα.

«Υπάρχει γενική συμφωνία για τους στόχους, για το πού πάει η οικονομία. Συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%. Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Τα προαπαιτούμενα πριν και μετά

Στις σημερινές συναντήσεις των θεσμών εξετάσθηκε τόσο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψήφισε η Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή, όσο και μέρος της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων που θα ακολουθήσουν με νέο νομοσχέδιο εντός του Νοεμβρίου.

Οι θεσμοί εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι πολλά μέτρα δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτό να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αποχωρώντας από την συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε πως πρέπει να ποσοτικοποιηθούν μια σειρά από μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

«Τους εξηγήσουμε τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία. Τους τα εξηγήσαμε όλα αυτά».

»Για παράδειγμα φορολογία των αγροτών θα υπάρξει αλλά το πόσα έσοδα θα φέρει δεν ήταν εύκολο να το καθορίζαμε όταν έγινε το προσχέδιο - αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και θέματα που χρειάζονται και τεχνικές μελέτες για το πόσα έσοδα θα υπάρξουν από την εφαρμογή του κάθε μέτρου. Συνοψίζοντας είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία. Υπάρχουν, βέβαια, πράγματα που χρειάζεται ακόμη να συζητηθούν», τόνισε.

Εκτός από τη σταδιακή κατάργηση της υφιστάμενης φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών μη ποσοτικοποιημένες είναι η μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου, η απλοποίηση του συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων, τα μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης