ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση χρέους με αυστηρούς όρους προετοιμάζει το Eurogroup

EUROKINISSI/EUROPEAN UNION

Δέκα ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου τα κομμάτια του πάζλ για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, την μετα-προγραμματική εποπτεία της Ελλάδος και το ρόλο του ΔΝΤ έχουν μπει στη θέση τους.

Αν και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνουν γνωστές πολλές λεπτομέρειες για τα ανωτέρω ζητήματα, ήδη ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα σε ενημέρωση που έκανε στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη έδωσε κάποια στοιχεία για το τι πρέπει να αναμένεται και τι όχι.

Από την ενημέρωση του Ολλανδού υπουργού προκύπτει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα παρουσιάσουν στο Eurogroup μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα χρησιμεύσει ως βάση για τη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί ήδη από το Eurogroup του Ιουνίου του 2017.

«Καθώς το πρόγραμμα λήγει στα μέσα Αυγούστου και το Eurogroup του Ιουνίου είναι το τελευταίο, πριν κάποια κοινοβούλια αναστείλουν τις εργασίες τους για τις θερινές διακοπές, ο πρόεδρος του Eurogroup θα ήθελε να συζητήσει ποια μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα προαπαιτούμενα του προγράμματος του ESM θα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία», είπε ο Ολλανδός υπουργός.

Αν και τόνισε πως η Ολλανδία θεωρεί πως οι παρεμβάσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι, «στο μέτρο του δυνατού», εντός των ορίων της δήλωσης του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, συμπεριέλαβε στα «πιθανά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους:

  • Τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων χρημάτων του δανείου του ESM, ύψους 25 δισ. ευρώ περίπου για την αποπληρωμή των ακριβότερων διακρατικών δανείων, των δανείων του ΔΝΤ και των δάνειων της ΕΚΤ.
  • Την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP / ANFA).
  • Την κατάργηση του επιτοκιακού πέναλτι επί τμήματος του δανείου του EFSF.
  • Την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του EFSF.

Η επέκταση των δανείων του EFSF είναι κεντρικό ζήτημα στις διαβουλεύσεις Ευρωπαίων – ΔΝΤ με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως η γερμανική πλευρά έχει υποχωρήσει από τη θέση για πενταετή επιμήκυνση και πως πλέον δέχεται να πάει στα επτά χρόνια.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν πως η Ευρωομάδα θα μπορούσε να συμφωνήσει σε οκταετή επιμήκυνση, κάτι που θα βελτίωνε αισθητά το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μειώνοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για την περίοδο 2031-2064!

Σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πιο εύκολο για το ΔΝΤ να οριοθετήσει το βάθος της βιωσιμότητας και να πει πως το χρέος θα είναι βιώσιμο «με μεγάλη πιθανότητα» έως μια περίοδο και βιώσιμο με «όχι μεγάλη πιθανότητα» από ένα διάστημα και μετά. Αυτό είναι κάτι που κατά τους Ευρωπαίους δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα και θα οδηγήσει σε μια ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα.

Από την ενημέρωση του Βόπκε Χούκστρα προέκυψε πως θεσμοί και κράτη της ευρωζώνης θεωρούν πως το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή και θα ψηφιστεί μεθαύριο δεν θα κλείσει όλα τα μέτωπα των προαπαιτούμενων και πως μέχρι να γίνει αυτό -δηλαδή η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων- ούτε η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί, ούτε η δόση να δοθεί, ούτε θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Παρόλο που η πλειονότητα των προαπαιτούμενων θα υλοποιηθούν μέσω ενός πολυνομοσχεδίου πριν από Eurogroup της 21ης Ιουνίου, υπάρχουν επίσης ορισμένα προαπαιτούμενα που ενδέχεται να απαιτήσουν μεγαλύτερες χρονικά διαδικασίες για την πλήρη εφαρμογή τους. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόοδο στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων», ανέφερε σχετικά ο Βόπκε Χούκστρα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως μόνον εάν επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να καταστεί διαθέσιμη και η τελευταία δόση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). «Το ποσό της εν λόγω δόσης θα αποφασιστεί με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Θα εξετάσουμε επίσης και το επιθυμητό μαξιλάρι ασφαλείας (cash buffer) για την Ελλάδα», σημείωσε σχετικά.

Στη βάση αυτή πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη υπάρχει «σχέδιο Β» για τεχνική παράταση της δανειακής σύμβασης– εφόσον χρειαστεί- για λίγους μήνες μετά τις 20 Αυγούστου.

Από την ενημέρωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών προέκυψε ακόμη πως η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος θα συνδεθεί με την ενεργή ανάμιξη του ΔΝΤ, αλλά κυρίως με ειδικές ρήτρες και με προαπαιτούμενα.

Όπως εξήγησε ο Βόπκε Χούκστρα, δεδομένης της ιδιαίτερης φύσης του δανειακού προγράμματος της Ελλάδος, προκρίνεται ένα αυστηρότερο πρόγραμμα επιτήρησης με ενισχυμένη εποπτεία, όπου θα δίνεται πρόσθετη προσοχή στις μακροοικονομικές ανισορροπίες και στις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όπως εξήγησε, στην ενισχυμένη εποπτεία θα διενεργούνται συχνότερες αξιολογήσεις ανά τρίμηνο και όχι αξιολογήσεις ανά εξάμηνο.

«Είναι σημαντικό να υπάρξουν επαρκείς εγγυήσεις ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αφοσιωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα συνδέοντας τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τη δέσμευση μη αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων. Η Ολλανδία τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης εποπτείας και τη σύνδεση των μέτρων για το χρέος με όρους», ανέφερε εμφατικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ευρωζώνη θέλει την ενεργή ανάμιξη του ΔΝΤ στη μετά –προγραμματική εποπτεία της Ελλάδος. «Το ΔΝΤ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, συμμετέχει στενά στις αποστολές στην Ελλάδα και παρακολουθεί την πρόοδο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Επομένως, είναι σημαντικό το ΔΝΤ να διαδραματίζει επίσης ρόλο στην περίοδο μετά το πρόγραμμα. Δεδομένης της οικονομικής σημασίας που εξακολουθεί να έχει το ΔΝΤ για την Ελλάδα θα συσχετιστεί και με την μεταμνημονιακή παρακολούθηση», υπογράμμισε ο Βόπκε Χούκστρα.

Η Ελλάδα εκτιμάται πως θα πορευθεί με το ΔΝΤ τουλάχιστον έως το 2022, οπότε θα σταματήσει η υποχρέωση της χώρας μας να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης