ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες οδηγίες από τον SSM για την αξιολόγηση της φήμης των τραπεζιτών

Νέες οδηγίες από τον SSM για την αξιολόγηση της φήμης των τραπεζιτών
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέες οδηγίες για την καταλληλότητα (fit and proper) των τραπεζικών στελεχών που μετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια πιστωτικών ιδρυμάτων εξέδωσε σήμερα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον SSM, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μια τράπεζας πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχουν επαρκώς καλή φήμη για να εξασφαλίζουν την υγιή και συνετή διαχείριση της εποπτευόμενης οντότητας.

Στη βάση αυτή ο SSM ξεκαθαρίζει πως εκκρεμείς ή περατωθείσες ποινικές ή διοικητικές διώξεις ή άλλες κανονιστικές διαδικασίες μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη φήμη του μέλους του ΔΣ ή και του εποπτευόμενου φορέα, ακόμη και αν ο τραπεζίτης διορίζεται σε κράτος διαφορετικό από εκείνο της που συνέβησαν τα σχετικά γεγονότα.

«Οι εκκρεμείς διαδικασίες ενδέχεται επίσης να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητα του μέλους να δεσμεύεται επαρκώς για τα καθήκοντά του και πρέπει να αξιολογείται σε αυτή τη βάση», σημειώνεται σχετικά στο κείμενο των οδηγιών.

Ο SSM ξεκαθαρίζει πως σύμφωνα με τις κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την καταλληλότητα των μελών των ΔΣ των τραπεζών που έχουν εκδώσει με τις ESMA και EBA, οι αρμόδιες αρχές πριν τοποθετηθεί κάποιο νέος μέλος στη Διοίκηση μιας τράπεζας θα πρέπει να ενημερώνονται πάντοτε για τις νομικές διαδικασίες (εκκρεμείς ή περατωθείσες). Το ίδιο ισχύει και για τα υφιστάμενα μέλη των ΔΣ των τραπεζών.

Όπως σημειώνει ο SSM οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να αξιολογούν την ουσιαστικότητα των γεγονότων και τον αντίκτυπό τους στη φήμη του μέλους του ΔΣ της τράπεζας και στη φήμη του εποπτευόμενου φορέα, «συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης σωρευτικών αποτελεσμάτων ακόμη και μικρών περιστατικών».

Σύμφωνα με τις κοινές κατευθυντήριες γραμμές η πληροφόρηση σχετικά με νομικές διαδικασίες και τις ποινικές έρευνες θεωρείται σημαντική για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών. Στη βάση αυτή ειδικό βάρος έχει η φύση της κατηγορίας, ήτοι αν η κατηγορία είναι ποινική, διοικητική ή προκαλεί ρήξη εμπιστοσύνης, αλλά και σε ποια φάση είναι η διαδικασία (έρευνα, δίωξη, επιβολή ποινής ή έφεση).

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις οδηγίες ΕΔΩ