Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες
Αυξημένες σχεδόν στο σύνολο της Επικράτειας θα είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουνίου.
Η πρωτοβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε το έργο της συλλέγοντας όλες τις τιμές που κατέθεσαν οι εκτιμητές και έχει καταλήξει στις οριστικές τιμές σε πάνω από 9.600 ζώνες σε περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όσον αφορά στις υπόλοιπες περιοχές όπου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που έδωσαν οι εκτιμητές.
Για τον λόγο αυτόν μέσα στην εβδομάδα θα συσταθεί μια νέα επιτροπή η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να συμβιβάσει τις διαφορές των εκτιμητών προκειμένου να τις παραλάβει μετά η δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, των εκτιμητών και του Κτηματολογίου.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καθημερινά πραγματοποιούν ασκήσεις προσομοίωσης για να διαπιστωθεί αν οι νέες προτεινόμενες τιμές ζώνης θα αλλάξουν τα δεδομένα του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσανατολίζονται να μην αλλάξουν τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Αν συμβεί αυτό θα σημαίνει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε χιλιάδες νοικοκυριά και μειώσεις σε κάποια άλλα από τη στιγμή που στην πλειοψηφία των περιοχών θα υπάρξει αύξηση των τιμών ζώνης σε σύγκριση με τα ισχύοντα.
Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλά να ισχύσουν σε δύο δόσεις. Αυτό, αν συμβεί, θα αφορά τόσο τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές όσο και τον ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, αν κάποιος κατοικεί σε περιοχή με τιμή ζώνης σήμερα 1.000 ευρώ και η νέα τιμή ζώνης διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ, ο υπολογισμός των φόρων επί των ακινήτων να γίνει για το 2018 με τιμή ζώνης 1.300 ευρώ και για το 2019 με 1.500 ευρώ. Πάντως οι δανειστές δεν έχουν δεχθεί ακόμη αυτή την πρόταση.
Αύξηση επιβαρύνσεων
Με την αύξηση των τιμών ζώνης σε χιλιάδες περιοχές της ελληνικής επικράτειας πολλά νοικοκυριά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σημαντικών επιδομάτων, όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το κοινωνικό μέρισμα, το οικογενειακό επίδομα, το φοιτητικό επίδομα, η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Παράλληλα, οι αντικειμενικές αξίες συμπαρασύρουν και μία σειρά από φόρους με βασικότερο τον ΕΝΦΙΑ, τα τεκμήρια κατοικίας, το τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τα δημοτικά τέλη που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ρεύματος, τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, τους φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων, τον φόρο δωρεάς ακινήτων, τον ΦΠΑ νεόδμητων ακινήτων, τα τέλη εγγραφής ακινήτων, κ.α..