Οι πιέσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια ενοχλούν την κυβέρνηση
Προβληματισμός επικρατεί στη κυβέρνηση για τις άμεσες μεταρρυθμίσεις που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ασφαλιστικό και στο θέμα των κόκκινων δανείων, καθώς αφαιρούν τη δυνατότητα πολιτικών ελιγμών και δεν επιτρέπουν στο οικονομικό επιτελείο να επιμερίσει το πολιτικό κόστος σε βάθος χρόνου.
Στη βάση αυτή αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsamed, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιταλό υφυπουργό παρά την προεδρία της κυβέρνησης Σάντρο Γκότζι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στην Ρώμη ο κ. Παππάς δήλωσε: «Δεν ζητήσαμε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της».
Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ήδη από τις 23 Ιουλίου 2015 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε στείλει επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οποία ζητούσε επίσημα την παροχή νέου δανείου από το Ταμείο. Το σχετικό αίτημα κατέληγε ως εξής: «Κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».
Είναι λοιπόν ξεκάθαρα ότι η αναφορά του υπουργού Επικρατείας δεν σχετίζεται με τα πραγματικά γεγονότα.
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ που ρωτήθηκε για το θέμα χθες το βράδυ, ανέφερε πως «δεν έχει κάτι να προσφέρει» επί του ζητήματος, αρνούμενη να σχολιάσει σχετικά.
Αλλά πρέπει να σημειωθεί πως αυτό που τελικά θα αποφασίσει για το εάν θα μετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το ίδιο το ΔΝΤ.
Αυτό είχε ξεκαθαρισθεί από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ ήδη από τις 14 Αυγούστου 2015. Μετά από το Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε δηλώσει τα εξής: «Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι οι δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από τις Αρχές μέχρι το χρονικό σημείο της πρώτης επιθεώρησης, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που καθορίζονται στο Μνημόνιο, όταν συμπληρωθούν με τις προαναφερόμενες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και με μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα αξιόπιστο και περιεκτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας. Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την Ελλάδα και με τους Ευρωπαίους εταίρους της στους επόμενους μήνες, ώστε να προκύψουν όλα τα στοιχεία που χρειάζομαι για να εισηγηθώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την εξέταση περαιτέρω οικονομικής υποστήριξης προς την Ελλάδα.»
Δεδομένου ότι το ΔΝΤ έχει θέσει τις σχετικές προϋποθέσεις και δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη αιτηθεί πρόγραμμα στήριξης από το Ταμείο, η τελική απόφαση για συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα άπτεται αποκλειστικά σε εκείνο και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την ελληνική κυβέρνηση.