ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Εurogroup κρίνεται ο ρόλος του ΔΝΤ

EPA/OLIVIER HOSLET/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να την βοηθήσει να επανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία, αλλά θα το κάνουμε σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής μας». Τη δήλωση αυτή είχε κάνει πριν ένα μήνα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην επίσημη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Σήμερα, στο Eurogroup, των Βρυξελλών θα καταδειχθεί το εάν η πλευρά του ΔΝΤ θα επιμείνει σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βασισμένη στους δικού του κανόνες ή θα υπαναχωρήσει σε έναν πολιτικό συμβιβασμό με το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας), μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ή όχι.

Ήδη, μέχρι σήμερα, το Ταμείο έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις στις παραμέτρους για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αποδεχόμενο πολλές εκ των θέσεων των Ευρωπαίων.

Συγκεκριμένα, έχει αναθεωρήσει τις θέσεις του για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος, έχει δεχθεί να χαμηλώσει τα προεξοφλητικά επιτόκια ύψους 6% που χρησιμοποιούσε στις αναλύσεις του από το 2015, ενώ έχει δεχθεί και τη χρήση της «ρήτρας ανάπτυξης».

Η πλέον πρόσφατη σύζευξη με την ευρωζώνη σχετίζεται με τις επεκτάσεις των ωριμάνσεων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Για τα δάνεια αυτά, συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ και σταθμισμένης μέσης διάρκειας 32,4 έτη μελετάται η επέκταση της ωριμάνσεως τους έως τα 42,4 χρόνια, δηλαδή κατά 10 έτη. Στη βάση αυτή η εξόφληση των δανείων του EFSF θα εκκινήσει το 2033 και θα ολοκληρωθεί το 2066.

Ωστόσο, το Ταμείο εξακολουθεί να βλέπει μικρότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα από ότι οι Ευρωπαίοι και να εκτιμά πως τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας μας μετά το 2023 θα είναι μικρότερα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε πως θα είναι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα συντάξει το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αυτή που θα ληφθεί υπόψη από το Eurogroup για την οριστικοποίηση των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, αυτή η ανάλυση δεν θα καταρτιστεί εάν η Γερμανία επιμείνει στη θέση πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να λαμβάνει κάθε φορά έγκριση της γερμανικής βουλής. Η θέση αυτή βρίσκει αντίθετο το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους θεσμούς που συμβιβάζονται μόνον με την εκδοχή η ελάφρυνση του χρέους να περνά μέσα από το Eurogroup.

Εάν δεν γεφυρωθεί η απόσταση το «επί της αρχής» πρόγραμμα του ΔΝΤ θα λάβει τέλος και το Eurogroup θα πρέπει να προσδιορίσει το ποια θα είναι εφεξής η παρουσία του Ταμείου στην επιτήρηση της Ελλάδος, αλλά και το τι θα γίνει με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης