ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι πρέπει να επισκεφτούν την εφορία για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση

EUROKINISSI

Μπορεί οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο Taxisnet να αγγίζουν πλέον τις 900.000, ωστόσο υπάρχουν πολλοί φορολογούμενοι που ακόμη δεν έχουν κωδικό για να υποβάλουν το έντυπο Ε1.

Πρόκειται για νέους που συμπλήρωσαν πέρυσι το 18ο έτος ηλικίας τους, για φοιτητές που απέκτησαν πέρυσι πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και όσοι υποβάλουν φέτος για πρώτη φορά φορολογική δήλωση.

Προκειμένου να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet, να αποκτήσουν προσωπικό λογαριασμό και να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα.

Αν και η διαδικασία της αίτησης είναι απλή υπόθεση, οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα γλιτώσουν την επίσκεψη στην εφορία τους για να λάβουν τον απαραίτητο κλειδάριθμο που θα τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Taxisnet.

Οι νέοι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να αποκτήσουν το δικό τους λογαριασμό στο Taxisnet. Για τη διαδικασία εγγραφής θα ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), υπηρεσίες πιστοποίησης myTAXISnet θα επιλέξουν το Εγγραφή Νέου Χρήστη και στη συνέχεια το Αρχική εγγραφή και θα συμπληρώσουν την αίτηση δηλώνοντας το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που επιθυμούν.
  • Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης θα λάβουν σημείωμα στο οποίο θα αναγράφονται ο ΑΦΜ, η ημερομηνία και η ώρα υποβολής καθώς επίσης και η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να μεταβούν σε οποιαδήποτε ΔΟΥ για την έγκριση της αίτησης και την παραλαβή του κλειδάριθμου. Παράλληλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσουν θα σταλεί ενημερωτικό μήνυμα για την έγκριση της αίτησής και θα υπενθυμίζεται το username.
  • Ακολούθως, από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ( www.aade.gr), υπηρεσίες πιστοποίησης myTAXISnet θα επιλέξουν το Ενεργοποίηση Λογαριασμού. Για την ενεργοποίηση του λογαριασμού απαιτείται να συμπληρώσουν: α) το username και κωδικό (password) που επέλεξαν κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής, β) τον κλειδάριθμο που δόθηκε στη ΔΥΟ με ακρίβεια, συμπεριλαμβάνοντας τις παύλες και γ) τα γράμματα που διακρίνουν στην εικόνα.

Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουν τα βήματα αυτά θα μπορούν να υποβάλουν κανονικά τις δηλώσεις τους.

Στην περίπτωση που ένα φυσικό πρόσωπο αδυνατεί να προσέλθει στη ΔΟΥ για να παραλάβει τον κλειδάριθμο αυτοπροσώπως και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης, μπορεί να πάει αντιπρόσωπός του προσκομίζοντας Ειδικό Πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα. Για τα νομικά πρόσωπα, τον κλειδάριθμο πρέπει να παραλάβει ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, μόνο από την αρμόδια ΔΟΥ ή αντιπρόσωπός του, προσκομίζοντας Ειδικό πληρεξούσιο από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την εκκαθάριση των δηλώσεων δείχνουν πως τα χρεωστικά εκκαθαριστικά «καίνε» και πως τα γνωστά υποζύγια, ήτοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θα βρεθούν για ακόμη μια χρονιά αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έως σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 846.492 Ε1, ενώ έχουν υποβληθεί και 350.480 δηλώσεις Ε2 και 76.578 δηλώσεις Ε3.

Από τις 846.492 εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 462.578 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 54,65% του συνόλου), οι 272.165 είναι χρεωστικές (το 32,15% του συνόλου) και οι 111.749 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 13,20% του συνόλου).

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 177 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 653 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 33 εκατ. ευρώ ή 295 ευρώ ανά φορολογούμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης