ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προϋποθέσεις η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία

Με προϋποθέσεις η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οριστικοποιήθηκε, κατά τη συνάντηση της υπουργούς Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο των τελικών διαπραγματεύσεων, η διαδικασία για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία και παράλληλα ενισχύεται η διαδικασία της μεσολάβησης.

Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε επίσης, στην αιτιολόγηση της διαιτητικής απόφασης να προστεθεί ως προϋπόθεση και η αγοραστική δύναμη του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.

Ουσιαστικά η μονομερής προσφυγής στη διαιτησία θα γίνεται μόνον εάν εκείνος που προσφεύγει – εργοδότης ή εργαζόμενος - έχει δεχθεί τη μεσολάβηση. Σημειώνεται πως η διαιτησία είναι μία επικουρική διαδικασία επίλυσης των συλλογικών διαφορών εργασίας, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Η αναβίωση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, με την ακύρωση μεταξύ άλλων από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της επίμαχης διάταξης, επετεύχθη μετά από προσφυγή της ΓΣΕΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης της Εργατικής Συνομοσπονδίας για την κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής ως αντίθετης με το Σύνταγμα.

Η αποδοχή της μεσολάβησης ως προϋπόθεση για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία κρίθηκε ως σολομώντειος λύση, καθώς το πνεύμα των θεσμών ήταν πως νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες επιτρέπουν σε οποιοδήποτε μέρος να προσφύγει μονομερώς σε υποχρεωτική διαιτησία για την επίλυση μιας διαφοράς, δεν προωθεί τις εκούσιες συλλογικές διαπραγματεύσεις.