Διαιτησία και κλαδικές συμβάσεις στο μικροσκόπιο των θεσμών

Τα θέματα της διαιτησίας και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στη 3 το μεσημέρι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ).
Να σημειωθεί ότι ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης η κυβέρνηση έπρεπε να διαβουλευτεί σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους τις τρέχουσες διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας, κάτι που έχει γίνει μέσω ειδικής μελέτης.
Προς συζήτηση θα τεθεί ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, προκειμένου να λειτουργήσει η επεκτασιμότητα από τα τέλη του Αυγούστου. Αυτό που εξετάζεται είναι να ελέγχεται η κάλυψη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διασταυρώνεται το 50%.
Πέραν των ανωτέρω δύο θεμάτων τις συζητήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς θα απασχολήσουν και οι αλλαγές στα επιδόματα.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει νέο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας και αναπροσαρμογές στο σχετικό επίδομα, τη μεταρρύθμιση του συστήματος των μεταφορικών επιδομάτων στην Αθήνα, τη θέσπιση των επιδομάτων στέγασης, τη σύνταξη μελέτης για τη μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών επιδομάτων και την ένταξη των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης Εισοδήματος στην αγορά εργασίας.

ΕΝΦΙΑ 2025: Σε ποιες περιοχές οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από την καταβολή του
03:00
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ποιες αλλαγές επιφέρει για τους οφειλέτες - Τα νέα όρια
02:00
Μέχρι πότε δόθηκε παράταση για τα ενεργειακά προγράμματα - Πώς θα κάνετε αίτηση
01:00
Φορολογικές δηλώσεις: Τι «δείχνουν» τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση
00:30