ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ ενός προληπτικού προγράμματος για την Ελλάδα ο Φραντσέσκο Ντρούντι

AΠE-MΠE

Στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να επιστρέψει η Ελλάδα στις χρηματοπιστωτικές αγορές με διατηρήσιμο τρόπο αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι.

Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην εφημερίδα "Ναυτεμπορική" λίγα 24ωρα πριν έλθει στην Αθήνα, τόνισε πως η Ελλάδα θα επιστρέψει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές εφόσον διαθέτει ένα «ισχυρό πλαίσιο» μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, εφόσον πετύχει διατηρήσιμη ανάπτυξη και με την προϋπόθεση ότι θα λάβει «πειστική» ελάφρυνση του χρέους της.

«Μια προϋπόθεση είναι η επάνοδος σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεχιζόμενης δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Ιταλός.

Ως δεύτερη προϋπόθεση ανέφερε τη δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία όπως είπε θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την εξασφάλιση διαρκούς πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων. «Προκειμένου να συμβεί αυτό, απαιτείται η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει το Eurogroup. Υπό την προϋπόθεση ότι θα σημειωθεί πρόοδος, π.χ. εάν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο (staff level agreement - SLA) μέχρι την αρχή του καλοκαιριού θα γνωρίζουμε το εύρος της δέσμης μέτρων για το χρέος», είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ύπαρξη ενός προληπτικού χαρακτήρα προγράμματος, το οποίο όπως είπε θα διευκόλυνε.

«Ένα ισχυρό πλαίσιο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μείωνε επίσης τους κινδύνους από απρόσμενες διαταραχές. Από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι χρειάζεται ένα ορθά καθορισμένο πρόγραμμα (επίσης προληπτικού χαρακτήρα), με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους, προκειμένου η ΕΚΤ να διατηρήσει την παρέκκλιση (waiver) σχετικά με την επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων για όσο διάστημα οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις παραμένουν χαμηλότερες του επενδυτικού βαθμού (...) Μια αξιόπιστη συμφωνία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα συνέβαλε επίσης και στην πρόληψη των διακυμάνσεων στις καταθέσεις και, κατ’ επέκταση, θα διευκόλυνε τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία είναι πολύ σημαντική για την υγεία του τραπεζικού συστήματος», είπε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως πως μετά από οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει καίρια σημασία το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων να το αναλάβει η ίδια η Ελλάδα, που θα πρέπει να έχει και την κυριότητά του. «Η απόφαση για την υποβολή ή μη σε πρόγραμμα προληπτικού χαρακτήρα εναπόκειται επομένως πλήρως στις ελληνικές αρχές», προσέθεσε με νόημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης