ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία - ΔΝΤ καθορίζουν το μεταμνημονιακό πρόγραμμα

Reuters

Όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα πρέπει να κάνουν ένα αγώνα δρόμου έτσι ώστε το αργότερο στις 21 Ιουνίου όλα τα προαπαιτούμενα να έχουν κλείσει. Το πρόβλημα στην τελευταία αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος είναι πως δεν απαιτείται η εύκολη, όπως αποδείχθηκε για τη σημερινή κυβέρνηση, ψήφιση μέτρων, αλλά η εφαρμογή τους.

Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί από την επομένη Δευτέρα οπότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), προκειμένου να επισκοπήσουν την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης.

Εάν στις 21 Ιουνίου ή το αργότερο στις 12 Ιουλίου έχει κλείσει το θέμα της αξιολόγησης, ο δρόμος θα είναι ανοιχτός για να κλειδώσουν παράλληλα οι αποφάσεις όσον αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τη διευθέτηση του χρέους.

Μέχρι σήμερα πάντως παραμένουν έντονες οι διαφωνίες Γερμανίας - ΔΝΤ για τον τρόπο και το μέγεθος διευθέτησης του χρέους, με αυξημένες τις πιθανότητες μη ενεργοποίησης του προγράμματος του Ταμείου για την Ελλάδα.

Όσον αφορά την εποπτεία η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών έχει αποδεχθεί ενισχυμένη εποπτεία με τέσσερις τριμηνιαίες επισκέψεις των δανειστών για τις οποίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει πως ουδεμία σχέση θα έχουν με τις σημερινές αξιολογήσεις.

Πράγματι, ύστερα από κάθε μελλοντική αξιολόγηση, δεν θα ακολουθεί εκταμίευση δόσεων όπως σήμερα. Αντί για Μνημόνιο με λεφτά θα υπάρχει μια παραλλαγή Μνημονίου, ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, η πιστή εφαρμογή του οποίου θα απελευθερώνει σταδιακά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Κεντρικό σημείο των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων αποτελεί στην ατζέντα των δανειστών η ρήτρα μη αναστροφής μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τα μνημονιακά χρόνια αλλά και η πιστή εφαρμογή των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης