«Χρησμοί» Τόμσεν για τους μισθούς
Η Ευρώπη εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρή ανάπτυξη, η οποία μάλιστα σε πολλές χώρες ενισχύεται. Η πρόβλεψη είναι ότι η ανάπτυξη αυτή θα παραμείνει ισχυρή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι στον ορίζοντα.
Κατά το ΔΝΤ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της ευρωπαϊκής οικονομίας και το σχηματισμό αποθεμάτων ασφαλείας που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη σε περίπτωση αρνητικών κλυδωνισμών.
Παρά την έντονη αναπτυξιακή πορεία, ο πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών κινούνται υποτονικά στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης. Αντίθετα, οι μισθοί αυξάνονται ραγδαία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ανταγωνιστικότητά τους και διακινδυνεύοντας υψηλότερο πληθωρισμό.
Το γιατί οι μισθοί σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες δεν αυξάνονται γρήγορα είναι ένα από τα θέματα που θα κληθεί να απαντήσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, παρουσιάζοντας στις 15 Μαΐου 2018 στις Βρυξέλλες την εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπη.
Η παρουσίαση της έκθεσης, που αναμένεται να εμπεριέχει πλήθιος αναφορών για την Ελλάδα, θα γίνει κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που θα διεξαχθεί από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Πολιτικής (CEPS) και στο οποίο εκτός από τον Τόμσεν θα μιλήσουν ο διευθυντής του CEPS Ντάνιελ Γκρός, ο Γιαν Σμέτς κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και ο Λίβιου Βόινα, αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας.