Μέσα σε 25 ημέρες πρέπει να κλείσουν 88 προαπαιτούμενα
Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, η οποία και θεωρείται προϋπόθεση για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Θα έχουν περιθώριο έως τις 24 Μαΐου, όταν συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, ώστε να συμφωνήσουν για τα 88 προαπαιτούμενα όπου καταγράφονται καθυστερήσεις.
Στόχος είναι να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) πριν από το Eurogroup του Μαΐου για να τηρηθεί το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα που οδηγεί σε συνολική πολιτική συμφωνία στις 21 Ιουνίου.
Πάντως ήδη διαφαίνεται πως ο μηχανισμός, στον οποίο το ύψος ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δεν θα είναι αυτόματος αλλά ούτε και ημιαυτόματος. Θα έχει συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις σε στόχους και πολιτικές (conditionality) έναντι των πιστωτών. Δηλαδή, θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα συνδέουν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Αθήνα για τη μεταμνημονιακή περίοδο.
Έγγραφο που παρουσιάσθηκε στο Eurogroup της Σόφιας και το οποίο είχε συζητηθεί και στο EuroWorking Group της 12η Απριλίου αναφέρει πως «θα ήταν λογικό να θεσπιστεί μια συμφωνία μη αντιστρεψιμότητας βασικών μεταρρυθμίσεων (no rolling back commitment), που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος» και πως προς το σκοπό αυτό «θα ήταν χρήσιμο να καταρτιστεί ένας σύντομος κατάλογος βασικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες οι ελληνικές αρχές θα δεσμευθούν πως θα διαβουλεύονται με τους θεσμούς πριν κάνουν παρεμβάσεις».
Μάλιστα, το ίδιο έγγραφο αναφέρει πως θα ήταν επίσης χρήσιμο να προσδιοριστούν ορισμένες δεσμεύσεις για τη μετά το Μνημόνιο εποχή «προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που θα είναι αυστηρά περιορισμένες σε αριθμό».
Κατά την άποψη του Βερολίνου, τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να τίθενται σε εφαρμογή μόνο αφού προηγουμένως οι δανειστές επιβεβαιώνουν πως τηρούνται οι δεσμεύσεις. Σε περίπτωση που η γνωμοδότηση είναι αρνητική, η ελάφρυνση του χρέους θα παγώνει, δυσχεραίνοντας τη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Την πρώτη γεύση έδωσε άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε ήδη για ενισχυμένη εποπτεία που θα προβλέπει τρεις ή τέσσερις ελέγχους τον χρόνο, περιγράφοντας έτσι τις δεσμεύσεις της επόμενης μέρας.
Από τις 21 Αυγούστου και μετά η Ελλάδα θα είναι «μόνη» έναντι των αγορών και για τον λόγο αυτόν το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι «όσο πιο στενό είναι το μεταμνημονιακό πρόγραμμα» της Ελλάδας «τόσο το καλύτερο», αφού η χώρα θα κρίνεται πλέον από τις αγορές που είναι πιο αυστηροί κριτές και δεν θα δεχθούν πισωγυρίσματα σε ψηφισμένα μνημονιακά μέτρα και μεταρρυθμίσεις.