ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: Στο β’ εξαμήνο του 2016 η άρση των capital controls

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην Βουλή EUROKINISSI

Στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του β’ εξαμήνου του 2016 θα υπάρξει άρση των capital controls, που επιβλήθηκαν αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος το περασμένο καλοκαίρι, προέβη στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Γιώργος Χουλιαράκης εκτίμησε ακόμη, πως η ύφεση το 2015 και το 2016 θα είναι ηπιότερη απ΄ ότι αρχικά προβλεπόταν.

"Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την ύφεση έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς το καλύτερο. Η ύφεση θα είναι ηπιότερη. Το 2015 αντί για 2,3% του ΑΕΠ ύφεση θα έχουμε 1,4% ύφεση ενώ το 2016 από 1,5% θα διαμορφωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, υπογράμμισε ότι επειδή ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 είναι μικρότερος, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να λάβει επιπλέον μέτρα. Όπως είπε, ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου διαμορφώνεται στο 0,6% το 2015, χαμηλότερος από δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ, δηλαδή διαφορά περίπου 7 με 7,5 δισ. ευρώ.

"Αυτή διαφορά επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει πρόσθετα μέτρα", είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πιστής εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Δεσμεύθηκε ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία και ότι θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, με δράσεις όπως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας κατά 3% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πριν ένα χρόνο. "Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι μείον 13 χιλιάδες θέσεις εργασίας, η δεύτερη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών", είπε, ενώ έκανε λόγο για 2,6 δις ευρώ έλλειμμα στα ταμεία το 2016, καθώς και για επιδείνωση στις ασφαλιστικές εισφορές και τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

"Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν στο πρώτο οκτάμηνο του 2015 κατά 2,2 δισ. ή 57%", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης