ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2017 σε όρους Eurostat

Reuters

Στα 7,08 δισ. ευρώ ή στο 4% του ΑΕΠ υπολογίζουν η Ελληνική Στατιστική Αρχή και η Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2017.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα η Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017 σε ευρωζώνη και ΕΕ των 28 η Ελλάδα πέρυσι είχε πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά 0,8% του ΑΕΠ ή κατά 1,45 δισ. ευρώ. Μετρούμενο με τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος το 2017 κινήθηκε στο 4% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί πως με βάση τους όρους του ελληνικού προγράμματος το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 είναι ακόμη υψηλότερο, καθώς η Eurostat δεν υπολογίζει στη μέτρηση της στοιχεία που επιμετρούν οι θεσμοί για να καθορίσουν το πρωτογενές ισοζύγιο.

Η πιστοποίηση της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης της Ελλάδος για το 2017 απομακρύνει τις όποιες αιτιάσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και φέρνει την κυβέρνηση σε πλεονεκτική θέση στις επικείμενες συζητήσεις με τους θεσμούς και ειδικά με το ΔΝΤ.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat το ελληνικό ΑΕΠ ανήλθε στα 177,7 δισ. ευρώ το 2017 από 174,1 δισ. ευρώ το 2016.

Τα δημόσια έσοδα ανήλθαν στο 48,8% του ΑΕΠ (86,7 δισ. ευρώ) και οι κρατικές δαπάνες στο 48% του ΑΕΠ (85,271 δισ. ευρώ). Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε στο 178,6% ή στα 317,4 δισ. ευρώ, έναντι 315 δισ. ευρώ ή 180,8% του ΑΕΠ το 2016.

Το 2017, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος τόσο της ζώνης του ευρώ όσο και της ΕΕ των 28 μειώθηκαν σε σχετικούς όρους σε σύγκριση με το 2016.

Στη ζώνη του ευρώ, ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε από 89% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 στο 86,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017 και στην ΕΕ των 28 από το 83,3% στο 81,6%. Στη ζώνη του ευρώ ο λόγος του δημόσιου ελλείμματος προς το ΑΕΠ μειώθηκε από 1,5% το 2016 σε 0,9% το 2017 και στην ΕΕ των 28 από 1,6% στο 1%.

Τι σχολιάζει το ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«H επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 4% του ΑΕΠ για το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης.

»Με βάση τη μεθοδολογία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2017 αναμένεται να ανέλθει σε 4,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο».

Τι ανέφερε ο Μοσκοβισί

«Τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ότι η Ελλάδα υπερέβη για ακόμη μια φορά τους δημοσιονομικούς της στόχους το 2017» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών μεγεθών από την Eurostat.

«Το πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2017 - το δεύτερο συνεχές έτος που η Ελλάδα σημείωσε πλεόνασμα - ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2017. Ας θυμηθούμε ότι το 2009 το έλλειμμα της Ελλάδας υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ! Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της αποδίδουν τώρα» επισήμανε ο Επίτροπος.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα, υπολογιζόμενο με τη μέθοδο που συμφωνήθηκε με όλους τους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, έφθασε το 4,2% του ΑΕΠ το 2017: περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ» επεξήγησε ο Μοσκοβισί. «Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Eurogroup, το οποίο θα πρέπει να προετοιμάσει ένα θετικό κλείσιμο για το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι».

ΝΔ: Η κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει

«Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οφείλεται στη συνειδητή επιλογή της να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα της πολιτικής της είναι η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και η αδυναμία επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης