ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλίες ΔΝΤ κατά της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος

Η κρατική διαφθορά και η αδύναμη διακυβέρνηση συνδέονται με τη χαμηλή ανάπτυξη μιας χώρας. Αυτό επισημαίνει το ΔΝΤ σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και με την οποία έκλεισαν οι εργασίες της εφετινής Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η οποία επεξεργάστηκε 26 μελέτες που εστιάζουν στον αντίκτυπο της διαφθοράς στην ανάπτυξη και 17 μελέτες για τον αντίκτυπο της αδύναμης διακυβέρνησης στην ανάπτυξη, προκύπτει πως οικονομίες που οι κρατικές τους δομές παρουσιάζουν σημαντικά επίπεδα διαφθοράς και αδύναμη διακυβέρνηση έχουν αναπτυξιακό έλλειμμα, καθώς συγκεντρώνουν λιγότερες επενδύσεις, δεν έχουν ισορροπημένα δημόσια οικονομικά και αξιοποιούν μερικώς το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό.

«Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κοιμούνται συχνά στο ίδιο κρεβάτι», ανέφερε σήμερα στα πλαίσια σεμιναρίου που διοργανώθηκε στην έδρα του ΔΝΤ η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια ανέφερε πως το ΔΝΤ έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες κατά του ξεπλύματος χρήματος και πως αυτή είναι μια περιοχή που το Ταμείο αναπτύσσεται ταχέως. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε 40 ομάδες σε παγκόσμιο έδαφος για την αντιμετώπιση των ζητημάτων διαφθοράς και καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», ανέφερε.

Αναθεώρηση κανόνων

Στη βάση αυτή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την αναθεώρηση ενός ειδικού πλαισίου που έχει εισαγάγει ήδη από το 1997 και το οποίο έχει ως στόχο να αξιολογεί τα επίπεδα διακυβέρνησης και διαφθοράς στα κράτη μέλη του.

Συγκεκριμένα, η «Πολιτική Διακυβέρνησης» του ΔΝΤ υιοθετήθηκε προ 20ετίας για να βοηθήσει τις χώρες μέλη του να αντιμετωπίσουν ζητήματα διακυβέρνησης και διαφθοράς. Το πλαίσιο αυτό αξιολογήθηκε τον Ιούλιο του 2017 και διαπιστώθηκε πως παραμένουν αρκετοί τομείς στους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί η δέσμευση του Ταμείου για θέματα που άπτονται τόσο στη βελτίωση της διακυβέρνησης όσο και στην πάταξη της διαφθοράς, που κρίνεται μακροοικονομικά κρίσιμη.

Πλέον το ΔΝΤ θα ενισχύσει τον έλεγχο του στα ζητήματα αυτά μέσα από μία τετραπλή προσέγγιση. Αρχικά θα εκτιμά τη φύση και τη σοβαρότητα των τρωτών σημείων διακυβέρνησης - των λειτουργιών του κράτους - συμπεριλαμβανομένης και της διαφθοράς. Στη βάση αυτή θα εστιάζει στη δημοσιονομική διακυβέρνηση, στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, στη διακυβέρνηση και στις λειτουργίες των κεντρικών τραπεζών, στην ρύθμιση της αγοράς, στο κράτος δικαίου και στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Εν συνεχεία το ΔΝΤ θα υποδεικνύει στα κράτη μέλη του τις μακροοικονομικές επιπτώσεις από τα τρωτά σημεία στη διακυβέρνησή τους και θα παρέχει συμβουλές πολιτικής για την αντιμετώπιση των αδυναμιών.

Τέλος, θα προτείνει μέτρα που θα αποσκοπούν στο να παρεμποδίσουν ή να αποθαρρύνουν ιδιωτικούς φορείς να δωροδοκήσουν αξιωματούχους ή να παρέχουν υπηρεσίες που διευκολύνουν την απόκρυψη των εσόδων από διαφθορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης