ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν για χρέος: Τώρα οι αποφάσεις, η ελάφρυνση στο μέλλον

CNN Greece

Στην αποσαφήνιση πως η στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αποφασιστεί τώρα, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον και να συνδεθούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις προχώρησε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Στα πλαίσια της καθιερωμένης συνέντευξης του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, ο Τόμσεν ανέφερε πως το ΔΝΤ χρειάζεται να έχουν ξεκαθαρίσει τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να εισηγηθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου την ενεργοποίηση του «επί της αρχής» προγράμματος για την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece ξεκαθάρισε πως τώρα θα πρέπει να υπάρξει η στρατηγική και η ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος, ενώ η εφαρμογή τους θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος και να συνδεθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις πολιτικής.

Πάντως ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός αυτόματου μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους δείχνοντας πως δεν θα επιθυμούσε κάθε φορά οι αποφάσεις να απαιτούν την έγκριση του Eurogroup ή κοινοβουλίων.

«Στο τέλος του προγράμματος του ESM πρέπει να υπάρχει απόφαση για το τι πρέπει να γίνει και τα μέτρα για το χρέος πρέπει να εγκριθούν εκείνη την χρονική περίοδο, αλλά κάποια (μέτρα) μπορούν να εφαρμοσθούν αργότερα. Αυτή είναι μια πιθανότητα, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε με ποια προϋπόθεση θα εφαρμοστούν αργότερα. Θα μπορούσαν να υπάρξουν μηχανισμοί για την υλοποίησή τους αργότερα, αλλά με προϋπόθεση ότι θα είναι πολύ συγκεκριμένοι και αυτόματοι και δεν θα υπόκεινται σε πολιτικές αποφάσεις στην πορεία του χρόνου», τόνισε.

Για το χρόνο λήξης του προγράμματος ο Τόμσεν ανάφερε πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ έχει την ίδια λήξη με εκείνο του ESM και πως για ενεργοποιηθεί θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον χρόνος για μια αξιολόγηση. Έτσι, υπέδειξε πως ο διαθέσιμος χρόνος είναι περιορισμένος δεδομένου ότι θα πρέπει να συνταχθεί η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Ταμείο αμέσως μετά τα τέστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

«Αυτό το πρόγραμμα λήγει μέσα Αυγούστου. Άρα είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος πρέπει να γίνει πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα να έχουμε ένα πρόγραμμα που λήγει πολύ σύντομα. Χρειαζόμαστε δύο μέρη, χρειαζόμαστε ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα και τουλάχιστον μία αξιολόγηση, διαφορετικά δεν θα είναι ένα πρόγραμμα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η καθαρή έξοδος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας δεδομένου ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα παραμείνει εκτός QE, είπε ότι πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

«Η αποδοχή των αγορών θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και από τη συνεχή υλοποίηση της μεταρρυθμίσεων, όταν η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον στο πρόγραμμα. Η πρόκληση για την κυβέρνηση είναι να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις και κάνοντας αυτό είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές», είπε.

Για το χρόνο μείωσης του αφορολόγητου δεν άνοιξε τα χαρτιά του, αλλά τόνισε πως το Ταμείο εστιάζει στη συσχέτιση της δημοσιονομικής πολιτικής με την ανάπτυξη της Ελλάδος.

«Το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης για εμάς δεν είναι θέμα επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Είναι το πώς μπορεί να γίνει με έναν φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη. Δεν θα δείτε μια αποστολή του ΔΝΤ να πηγαίνει στην Ελλάδα και να λέει κάντε εκείνο ή κάντε το άλλο προκειμένου να επιτευχθεί για παράδειγμα η επίσπευση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Θα έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον το σημερινό μείγμα πολιτικής είναι αρκετά φιλικό προς την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων θα έχουμε επίσης μια συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα της φορολογικής μεταρρύθμισης», ανέφερε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν αμφισβητεί τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους. Η ανησυχία μας είναι το πως η Ελλάδα μπορεί να το κάνει με ένα τρόπο που θα συμβαδίζει με την ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα», τόνισε.

Για το εάν το Ταμείο επιμένει στο να προβλεφθούν 10 δις ευρώ για μελλοντικές ανακεφαλαιοποιήσεις είπε πως υπάρχει σε εξέλιξη το τεστ αντοχής των τραπεζων το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα και πως το Ταμείο θα αναμένει το αποτέλεσμα του stress test για να συντάξει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους του που θα καταδείξει εαν υπάρχει ανάγκη για αυτό ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης