ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθάκης: Εάν είχε θεσπιστεί κατώτατη τιμή στις ΑΜΚ θα είχαν αποφευχθεί οι ζημιές για το Δημόσιο

Σταθάκης: Εάν είχε θεσπιστεί κατώτατη τιμή στις ΑΜΚ θα είχαν αποφευχθεί οι ζημιές για το Δημόσιο
O υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην παραδοχή ότι εάν η κυβέρνηση είχε θεσπίσει κατώτατη τιμή στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα είχαν αποφευχθεί οι ζημιές που υπέστη το Δημόσιο και οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή.

Απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών και την καθολική απώλεια των 40 δισ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει οι Έλληνες φορολογούμενοι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λόγω του γεγονότος ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου έγιναν στην κατώτατη τιμή ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε πως η ζημιά που υπέστησαν οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι και το Δημόσιο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν το Ελληνικό Δημόσιο είχε ορίσει κατώτατη τιμή στις αυξήσεις και δεν είχε υιοθετήσει τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών που επέτρεψε στα επενδυτικά funds να διαμορφώσουν κατά το δοκούν τις τιμές των αυξήσεων.

Απαντώντας στη βουλευτή της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα η οποία αναρωτήθηκε πως μία επένδυση των 25 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την μετέτρεψε σε μία συρρικνωμένη υπόθεση των 500 εκατ. ευρώ ο κ. Σταθάκης δήλωσε τα εξής: «Να πάω τώρα στο τελευταίο ασφαλές κριτήριο που βάλατε περί κατώτατης τιμής, η οποία απασχόλησε πραγματικά την Κυβέρνηση, διότι όντως το σύνολο των ιδιωτών παλιών μετόχων και το Δημόσιο υπέστησαν ζημιά. Αυτό είναι γεγονός. Αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν βάζαμε κατώτατη τιμή. Το μελετήσαμε, το σκεφθήκαμε, το φτάσαμε διεξοδικά στο απόλυτο συμπέρασμα και καταλήξαμε σε ένα πολύ απλό δεδομένο: Αν βάζαμε κατώτατη τιμή, δεν θα γινόταν η ανακεφαλαιοποίηση. Τόσο απλά».

Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση έγινε εν όψει της ένταξης των ελληνικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από 1/1/2016 και με στόχο η διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μην οδηγήσει σε κούρεμα των καταθέσεων.

«Για αντιπολιτευτικούς λόγους πιθανόν να το θέλατε. Πιθανόν να αποτελούσε μια σκέψη σας έστω, την οποία δεν την εκφράζετε δυνατά. Μπορεί κάποιοι καταστροφολόγοι να ήθελαν, τελικά, να αποτύχει αυτή η διαδικασία και να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο με ό,τι συνεπάγεται αυτό», είπε ο κ. Σταθάκης επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση.

Ο υπουργός είπε ακόμη πως η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με μια διαδικασία η οποία είχε στο επίκεντρό της την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καθορίσθηκε πολύ απλά από το πόσα χρήματα θα βάλουν οι ιδιώτες και πόσα θα βάλει το Δημόσιο. «Επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση είναι να μεγιστοποιηθεί η συνεισφορά των ιδιωτών. Εκτός αν υπάρχει κάποιος εδώ που θα θεωρούσε επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση να έβαζε και τα 14,4 δισ. ευρώ το ΤΧΣ και το Δημόσιο. Αν αυτός ήταν ο στόχος σας, σας διαβεβαιώ ότι δεν ήταν ο δικός μας στόχος», ανέφερε.

Η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα μη αφήνοντας αναξιοποίητη την παραδοχή του κ. Σταθάκη τον ερώτησε γιατί η κυβέρνηση δεν απαίτησε αναβολή της διαδικασίας ώστε να υπάρξει καλύτερη τιμή. «Εσείς είπατε ότι επιλέξατε, ανάμεσα στο αν θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση ή την κατώτατη τιμή. Ατό δεν είπατε, κύριε υπουργέ; Επιλέξατε να γίνει ανακεφαλαιοποίηση. Γιατί δεν επιλέξατε την αναβολή ώστε να πάρετε την καλύτερη τιμή;», ερώτησε σχετικά η κ. Παπακώστα, χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απάντηση.