ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος και προαπαιτούμενα στη συνάντηση Τσακαλώτου - Σολτς

Χρέος και προαπαιτούμενα στη συνάντηση Τσακαλώτου - Σολτς
EUROKINISSI

Προαπαιτούμενα, χρέος και αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στο Βερολίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Στο χθεσινό EuroWorking Group διαπιστώθηκε πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων και πως πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό σχέδιο.

Από τις παρατηρήσεις που διατύπωσαν οι θεσμοί στο προσχέδιο του αναπτυξιακού σχεδίου, διαφαίνεται πως οι δράσεις για τα χαμηλά εισοδήματα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στη βάση των λεγόμενων αντιμέτρων, αλλά και ζητήματα που άπτονται της αγοράς εργασίας θα καταστούν αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων μετά τις 14 Μάιου, όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί.

Αλλά και στο μέτωπο του χρέους τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Χθες στο EuroWorking Group έγινε συζήτηση για τεχνικές λύσεις που προτείνουν οι εμπλεκόμενοι, αλλά και για τις θέσεις του ΔΝΤ επί αυτών. Η άποψη του ΔΝΤ έχει ειδικό βάρος καθώς εάν δεν ικανοποιηθεί δεν θα ενεργοποιήσει το «επί της αρχής» πρόγραμμα του με την Ελλάδα, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στις αγορές πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας και εκπρόσωποι του Eurogroup, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις τεχνικές λύσεις για το χρέος.

Κατά πληροφορίες Γερμανία και Ολλανδία ζητούν να επιβληθούν προϋποθέσεις στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ η Γαλλία και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου ζητούν ένα αυτόματο σύστημα απομείωσης του χρέους χωρίς νέα προαπαιτούμενα.

Πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση του ελληνικού χρέους είναι ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιεργκ Κούκις, ο οποίος έχει γνώση των αγορών ομολόγων και καταλαβαίνει τις τεχνικές προεκτάσεις των λύσεων που προτείνονται. Ο Κούκις μέχρι το Φεβρουάριο ήταν ο επικεφαλής της Goldman Sachs στη Γερμανία και εργαζόταν επί 17 χρόνια στην επενδυτική τράπεζα. Η παρουσία του στο EuroWorking Group σηματοδοτεί πως η Γερμανία στο ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους θα δώσει όσα εκείνη θέλει και τίποτε περισσότερο.