Εύσημα ΔΝΤ στην Ελλάδα για την αποκάλυψη φοροδιαφυγής… μέσω Google Earth
Ως παράδειγμα προς μίμηση παρουσιάζει έκθεση του ΔΝΤ τον τρόπο με το οποίο η Ελλάδα χρησιμοποίησε τις τεχνολογίες ψηφιακής χαρτογράφησης για να εντοπίσει αδήλωτες πισίνες και τους φοροφυγάδες ιδιοκτήτες τους.
Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη «Ψηφιακή Διακυβέρνηση» εμπεριέχει διάφορα επεξηγηματικά παραδείγματα για το πώς η ψηφιακή τεχνολογία βοηθά στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων διεθνώς θα μπορούσε να αυξήσει την είσπραξη των έμμεσων φόρων έως και 2% του ΑΕΠ ετησίως. Ακόμη θα μπορούσε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν φορολογικό πλούτο που κρύβεται σε υπεράκτια χρηματοοικονομικά κέντρα και οποίος εκτιμάται στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η έκθεση του ΔΝΤ κάνει αναφορά και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο πως επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου και επί θητείας Διομήδη Σπινέλη στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων φορολογήθηκαν ιδιοκτήτες πισινών που δεν είχαν δηλώσει τις πισίνες τους.
«Το 2010 οι φορολογούμενοι στα πιο προνομιούχα προάστια της Αθήνας έπρεπε να δηλώσουν εάν διαθέτουν πισίνες. Οι δηλωθείσες πισίνες ήταν σημαντικά λιγότερες από αυτές που αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνες με τη χρήση δορυφορικών φωτογραφιών. Αυτό δείχνει την αξία της εφαρμογής της τεχνολογίας κατά της φοροδιαφυγής», αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση οι δορυφόροι ή το «μάτι από τον ουρανό» μπορούν να υποστηρίξουν τη φορολογική διοίκηση με οικονομικά αποδοτικό τρόπο και σε άλλες περιπτώσεις που σχετίζονται με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. «Η γεωγραφική αναφορά μπορεί να συμπληρώσει τις έρευνες πεδίου από πόρτα σε πόρτα σχετικά με τη φύση, τη χρήση, τον τύπο κατασκευής, τον αριθμό των ορόφων και την ηλικία των κτιρίων», σημειώνει μεταξύ άλλων.