ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ευρώπη δεν υπολογίζει στο ΔΝΤ στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν

Ρέγκλινγκ: Η Ευρώπη δεν υπολογίζει στο ΔΝΤ στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει καταρτίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για τις χώρες που έχουν εξέλθει προγραμμάτων στήριξης, αλλά και στις τακτικές επικαιροποιήσεις των αναλύσεων βιωσιμότητας χρέους που διενεργεί ο ESM, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, που είναι μία από τις βασικές προτάσεις στη συζήτηση για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως η ουσία του νέου φορέα είναι πιο σημαντική από το όνομα του.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως πλέον ο ESM έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη από τη δραστηριότητα του στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ως παράδειγμα έφερε το ότι πέρυσι εξέδωσε χρεόγραφα ύψους 61 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή αναφέρθηκε και στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί στα ζηρήματα του χρέους.

«Η πολύπλοκη και άκρως τεχνική εργασία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, την οποία υλοποιήσαμε πέρυσι, είναι ένα άλλο παράδειγμα των δραστηριοτήτων μας στην αγορά. Με τα χρόνια, έχουμε αναλάβει πρόσθετα καθήκοντα. Ο ESM τώρα συμμετέχει περισσότερο στο σχεδιασμό των χρηματοοικονομικών πτυχών των προγραμμάτων. Παρακολουθούμε εάν οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με το επονομαζόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Και για το εάν η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που έχουμε καταρτίσει για τις χώρες αυτές είναι επικαιροποιημένη», τόνισε σχετικά.

Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως πλέον η Ευρώπη στηρίζεται λιγότερο στο ΔΝΤ. «Με την πάροδο των ετών, οι χρηματοδοτικές συνεισφορές του Ταμείου έχουν σταδιακά μειωθεί. Το ΔΝΤ συνέβαλε κατά το ένα τρίτο στην αρχή της κρίσης, αλλά μόνον κατά 1/10 στο δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα. Στο σημερινό ελληνικό πρόγραμμα, δεν έχει μέχρι στιγμής καταβάλει οικονομική συμβολή. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει κριτική στο ΔΝΤ, από τα μη ευρωπαϊκά μέλη του, που λένε ότι το Ταμείο ήταν πολύ ενεργό στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη μπορεί να μην είναι σε θέση να υπολογίζει στο ΔΝΤ στον ίδιο βαθμό όπως στο παρελθόν», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στη βάση αυτή ανέφερε πως φαίνεται λογικό ότι ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον θα είναι από κοινού υπεύθυνοι για το σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων βοήθειας. «Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες και των δύο θεσμικών οργάνων, όπως ορίζεται στη Συνθήκη, και χωρίς καμία αλληλοεπικάλυψη», ανέφερε και απεκάλυψε πως ESM και Κομισιόν έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται σε ένα πλαίσιο που θα καθορίζει το ποια θα είναι η μελλοντική τους συνεργασία.

Ο ίδιος πάντως διαφώνησε με την πρόταση της Κομισιόν να ενσωματωθεί ο ESM στη Συνθήκη της ΕΕ, με παράγωγο δίκαιο μέσω του άρθρου 352 και τόνισε πως ο ESM πρέπει να έχει δικό του πρωτόκολλο, το δικό του κεφάλαιο και τη δική του λογοδοσία έναντι των μετόχων του. «Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη της ΕΕ, κάτι που δεν είναι δυνατό προς το παρόν. Ως εκ τούτου, ο ESM πρέπει να συνεχίσει για λίγο τη διακυβερνητική του διάταξη», είπε χαρακτηριστικά.