«Να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο στην ελληνική οικονομία», λέει ο Νορβηγός πρεσβευτής στην Αθήνα
Ουσιαστικές, εποικοδομητικές και πολύ καλές χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νορβηγός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γιορν Γκέλσταντ.
Επισημαίνει πως η διμερής συνεργασία Αθήνας- Όσλο έχει καθοριστεί μέσα στην ιστορία σε μεγάλο βαθμό από ναυτιλιακά ζητήματα και διαμηνύει ότι αυτή η διάσταση των σχέσεων των δύο χωρών θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και στο μέλλον.
Μάλιστα, εκφράζει την αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πεποίθηση πως τον Αύγουστο η χώρα μας θα βγει από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το δύσκολο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε, αναφέρει και τονίζει πως πρέπει να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο, αυτό της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Χαρτογραφώντας το πεδίο των διμερών σχέσεων, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στην πράσινη ενέργεια, τη διαχείριση των υδάτων και τη θαλάσσια συνεργασία, καθώς και στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τονίζει ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός κρίκος στις διμερείς σχέσεις, σημειώνοντας πως περίπου 350.000 Νορβηγοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα, διακρίνει σημαντικές ευκαιρίες για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας στη νορβηγική αγορά, κάνοντας ειδική μνεία για το κρασί.
Με αφορμή την παραχώρηση δικαιωμάτων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Γκέλσταντ αναλύει το νορβηγικό παράδειγμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ισχυρό εθνικό έλεγχο τόσο στη διαχείριση των πόρων όσο και των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων, που αποτέλεσαν βασικά στοιχεία για το εθνικό μας οικονομικό πλαίσιο» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναδεικνύει πως η στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ήταν ένας σημαντικός λόγος για την επιτυχία.
Επιπλέον, καταγράφει τα διδάγματα που θα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα από τη Νορβηγία, και ιδιαίτερα από τη νορβηγική οικονομία, το κράτος- πρόνοιας και τη δημόσια διοίκηση.