ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου - Σολτς στην Ουάσιγκτον

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Εαρινή Συνοδός του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον μεταξύ 16 και 22 Απριλίου θα δώσει στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την ευκαιρία να συναντηθεί με το νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Ο Σολτς θα κάνει «ντεμπούτο» στην Ουάσιγκτον και όλοι αναμένουν τις τοποθετήσεις του για το ελληνικό ζήτημα.   

Ο διάδοχος του Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε έχει δείξει πως θα μείνει πιστός στο γερμανικό δόγμα «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων». Άλλωστε ήδη έχει δηλώσει πως η χώρα του θα παραμείνει σε διάλογο με την Ελλάδα για να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρηθεί στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε στην πρώτη αυτή συνάντηση με τον Όλαφ Σόλτς να έχει το επάνω χέρι. Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μπει με το «αριστερό» στην τέταρτη αξιολόγηση και έχει υλοποιήσει μόλις τα 12 από τα 88 προαπαιτούμενα, η προσοχή στην Ουάσιγκτον θα εστιαστεί στις καθυστερήσεις των μέτρων «ορόσημων».

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μεταβούν στην αμερικανική πρωτεύουσα ενημερωμένοι για τις ελληνικές επιδόσεις, καθώς στο EuroWorking Group που θα διεξαχθεί στις 12 Απριλίου θα συζητηθεί αναλυτικά η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και οι εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης θα λάβουν πλήρη ενημέρωση από τους θεσμούς για το που βρισκόμαστε. Πηγές της ευρωζώνης αναφέρουν πως στις 12 Απριλίου είναι πολύ πιθανόν να καταδειχτεί και το εάν η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την τέταρτη αξιολόγηση θα μετατεθεί από το Μάιο, για τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση, στο διάστημα μεταξύ της Τρίτης 17 Απριλίου και του Σαββάτου 22 Απριλίου θα υπάρξει κατακλυσμός αναφορών του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Στις 17 Απριλίου θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) στην οποία θα εμπεριέχονται οι εκτιμήσεις του οργανισμού για το πώς θα διαμορφωθούν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας εφέτος και το 2019.

Την Τέταρτη 18 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor). Η έκθεση θα καταδείξει το εάν το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020.

Στις 18 Απριλίου θα ανακοινωθεί και η έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), η οποία παραδοσιακά εμπεριέχει στοιχεία και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Καθώς βρισκόμαστε σε περιβάλλον stress test, η συγκεκριμένη έκθεση αποκτά ειδικό βάρος.

Η πλέον ενδιαφέρουσα ημέρα πάντως είναι η Πέμπτη 19 Απριλίου, καθώς η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παραχωρήσει τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να ερωτηθεί για το ελληνικό πρόγραμμα, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό και κυρίως για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Εξίσου σημαντική είναι και η Παρασκευή 20 Απριλίου, οπότε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του και βεβαίως θα αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης