Το ΔΝΤ ανοίγει τα χαρτιά του για ΑΕΠ και πλεονάσματα
Με μεγάλη αγωνία αναμένει η κυβέρνηση τις ανακοινώσεις που θα κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεταξύ 16 και 22 Απριλίου για τα ελληνικά δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη.
Στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θα δημοσιοποιηθούν δύο εκθέσεις. Η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) και η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor). Σε αυτές θα αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία της ανάπτυξης της Ελλάδος τα επόμενα έτη, αλλά και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας μεσοπρόθεσμα.
Μέχρι τώρα το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλει τις εκτιμήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα είναι της τάξεως του 2% και την περίοδο 2019-2022 δεν θα ξεπεράσει το 1,5% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ είναι μάλλον αισιόδοξο για την ελληνική ανάπτυξη με τις τελευταίες εκτιμήσεις του να βάζουν τον πήχη στο 2,5%. Μέλλει να διαφανεί το εάν στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει εντός του Απριλίου θα διατηρήσει τις σχετικές προβολές αμετάβλητες.
Σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2018 προετοιμάζεται για την πρώτη καθοδική αναθεώρηση σε επίπεδο προβλέψεων. Στον προϋπολογισμό 2018 ο πήχης της ανάπτυξης για φέτος έχει τεθεί στο 2,4%, ωστόσο οι νεότερες εκτιμήσεις θα είναι πιο κοντά στο 2%.
Η αναθεώρηση έρχεται μετά την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να εκτιναχθεί το 2017, όταν αρχικά προβλεπόταν ρυθμός ανάπτυξης 2,7% για να προσγειωθεί μετά από τρεις αναθεωρήσεις στο 1,4%.
Ιταλία και Πολωνία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το Ιράν
22:16
«Δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τη στάση της Ουάσινγκτον» για τη Γροιλανδία, λέει ο ΥΠΕΞ της Δανίας
22:04
Λαβρόφ: Η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με το Ιράν - Αιχμές κατά των ΗΠΑ
21:56
Αντιμέτωπη ξανά με πρόταση μομφής η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
21:44