ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Ελπίζω σε συμφωνία ΔΝΤ-Θεσμών στις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία

REUTERS/Francois Lenoir

Την ελπίδα ότι το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιτύχουν συμφωνία σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα αποφευχθούν οι καθυστερήσεις εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος συμμετείχε στον καθιερωμένο διάλογο για την Εμβάθυνση της ΟΝΕ στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ερωτήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη σε σχέση με την πορεία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων λόγω των διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών.

«Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας ότι από την πλευρά των ελληνικών αρχών πρέπει να ολοκληρωθούν η «στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες, που να προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα», η υιοθέτηση κάποιων προαπαιτούμενων τον Μάιο, και τέλος η συμφωνία για την «παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος».

«Και βεβαίως, σε καμία περίπτωση, και στο Eurogroup και στο EWG δεν έχουμε ξεχάσει τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους. Θα πρέπει αυτό να γίνει σε συνδυασμό με την επιστροφή της ανάπτυξης και βεβαίως το θέμα της παρακολούθησης των ελληνικών τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τους άλλους θεσμούς για να προετοιμάσουμε την έξοδο - και φυσικά, η αξιολόγηση είναι κάτι καθοριστικό για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Γάλλος επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δεν είναι μυστικό ότι υπήρξαν τεχνικές συζητήσεις στο παρελθόν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τα στοιχεία και τους αριθμούς και σε γενικές γραμμές», επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία και οι αριθμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν «πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα» και ότι «τόσο όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο».

«Ελπίζω λοιπόν, ότι στη συζήτηση, που θα συνεχίσουμε να έχουμε με τους φίλους μας από το ΔΝΤ, θα καταφέρουμε να τους πείσουμε. Το βασικό είναι ότι λαμβάνονται μέτρα, ότι η ανάπτυξη επιστρέφει, ότι η κατάσταση βελτιώνεται -δεν χρειάζεται κάποιος να έχει βγάλει Πανεπιστήμιο στα Μαθηματικά για να καταλάβει προς τα πού πρέπει να πάμε. Και φυσικά, στις συναντήσεις και γενικές συνελεύσεις του ΔΝΤ και σε όλες τις επαφές που έχουμε μαζί τους, θα παρακολουθήσουμε το θέμα και θα είμαστε αντικειμενικοί, ειλικρινείς και απαιτητικοί», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, στην τοποθέτησή του, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την επιτυχή πορεία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, επισήμανε: «Υπάρχει μια δέσμευση -και από τις ελληνικές αρχές και από τον ΕMΣ και από την ΕΚΤ και από την Κομισιόν, για ένα πολύ εντατικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης στόχων, έτσι ώστε το αργότερο έως τις αρχές Ιουλίου και πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, αρκετά πριν την τυπική λήξη του προγράμματος, να έχει ολοκληρωθεί όλο το πακέτο των συμφωνημένων βημάτων: Η τέταρτη και τελική αξιολόγηση, το Ελληνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 100% ελληνικής ιδιοκτησίας για την περίοδο μετά το τέλος των προγραμμάτων -που αυτά κυρίως βαραίνουν την Ελλάδα ως υποχρέωση επισπεύδοντος».

Ωστόσο, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι παράλληλα υπάρχουν και κάποια πράγματα που κυρίως βαραίνουν την πλευρά των δανειστών, όπως «η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με βάση όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί ομόφωνα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, καθώς επίσης και ο προσδιορισμός των κανόνων εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος, με βάση τον κανονισμό 472/2013» .

Σημειώνοντας δε ότι «λίγους μήνες πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος, τρία χρόνια μετά την έναρξή του, το ΔΝΤ ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα μετάσχει στο πρόγραμμα» και ότι «όλες οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ του ΔΝΤ όχι», ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:

«Επειδή στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις, που προκλήθηκαν από ενστάσεις του ΔΝΤ και ζημίωσαν την οικονομία και τον λαό της Ελλάδας, και επειδή οι καθυστερήσεις είναι γενικά επιζήμιες, σας ερωτώ, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε έτσι ώστε να έχουμε έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, μετά τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης