Καθυστερήσεις στα 88 προαπαιτούμενα
Ανυπέρβλητο προβάλλει επί του παρόντος το εμπόδιο των 88 προαπαιτούμενων, που πρέπει να θεσμοθετηθούν «πάση θυσία» εντός του Μαΐου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για συνολική συμφωνία με τους εταίρους στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με στέλεχος το οποίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση μικρού αριθμού προαπαιτούμενων. «Δεν έχουμε φθάσει ακόμη ούτε στο 15% του συνόλου» σημειώνει χαρακτηριστικά. Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο της ενέργειας (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ ΕΛΠΕ). Οπως είπε, αν έχουμε νέες καθυστερήσεις, τότε θα είναι δύσκολο να είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και πρόταση να «μεταφερθούν» ορισμένα προαπαιτούμενα στη μεταμνημονιακή εποχή. Να τεθούν δηλαδή ως όροι στο νέο μοντέλο εποπτείας που θα εφαρμοστεί μετά τις 20 Αυγούστου όταν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα. Μεταξύ των προαπαιτουμένων που δεν φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθούν εγκαίρως περιλαμβάνονται οι τοποθετήσεις νέων διευθυντών στο Δημόσιο και στο Κτηματολόγιο.
Αυτό που παραδέχονται σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι ότι αφενός ο όγκος των παρεμβάσεων είναι τεράστιος και αφετέρου το χρονοδιάγραμμα εξαιρετικά σφιχτό.
Όπως έχει πει ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, βασική προϋπόθεση για να υπάρξει συνολική λύση τον Ιούνιο είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης εντός του Μαΐου. Επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του περιθώριο δύο μηνών.
Το ελληνικό «πρόβλημα» θα απασχολήσει το Euroworking Group στις 12 Απριλίου, όπου θα φανεί η όποια πρόοδος έχει γίνει, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι συζητήσεις μεταξύ 16 και 22 του ίδιου μήνα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Και αυτό καθώς, πέρα από τις αρρυθμίες στον ρυθμό υλοποίησης των προαπαιτουμένων, έχει έλθει εκ νέου στο προσκήνιο η «διαμάχη» μεταξύ Κομισιόν και Ταμείου για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Στην Κομισιόν τονίζουν ότι το Ταμείο «θα πρέπει να κάνει στροφή στον ρεαλισμό» γιατί, από τη μία 19 υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος και από την άλλη δεν είναι δυνατόν να ζητεί να έλθει έναν χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου όταν οι μέχρι τώρα προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας δεν έχουν επιβεβαιωθεί.