Goldman Sachs: Πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδος εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις
Τη θέση πως το αξιόχρεο της Ελλάδος θα αναβαθμιστεί εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές και οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ισορροπίες βελτιωθούν εκφράζει η Goldman Sachs σε έκθεσή της στην οποία αναλύει τις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's, Moody's και Fitch για μια σειρά από οικονομίες.
«Το χρέος του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας ενδέχεται να αναβαθμιστεί εάν οι μακροοικονομικές προοπτικές των χωρών αυτών και οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ισορροπίες βελτιωθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs και του ΟΟΣΑ», σημειώνεται στην έκθεση. Κατά την ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα έως και δύο βαθμίδες, εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και εάν οι οικονομικές προοπτικές δεν επιδεινωθούν.
Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις για το μακροπρόθεσμο χρέος ενός μεγάλου αριθμού ανεπτυγμένων οικονομιών, θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν στο κοντινό μέλλον εάν οι μακροοικονομικές τους προοπτικές και τα δημοσιονομικά και εξωτερικά τους ισοζύγια συνεχίσουν να βελτιώνονται.
Η ανάλυση της Goldman Sachs υποστηρίζει πως οι οίκοι αξιολόγησης εστιάζουν ιδιαίτερα στη δημοσιονομική δυναμική των χωρών. Δείχνει δε ότι το δημόσιο χρέος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η ποιότητα των εθνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι από τους σημαντικότερους καθοριστικούς παράγοντες στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των κρατικών ομολόγων.
Από την άλλη, η αύξηση του ΑΕΠ, η ανεργία και ο πληθωρισμός έχουν μικτότερη συμβολή στις μεταβολές των αξιολογήσεων.
Στη βάση αυτή η Goldman Sachs υπογραμμίζει πως οι χώρες με χαμηλές αξιολογήσεις θα μπορούσαν να τύχουν αναβαθμίσεων το 2018 εάν οι κυβερνήσεις τους αντισταθούν στον πειρασμό μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και εάν οι οικονομικές προοπτικές συνεχίσουν να είναι θετικές.