ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα ενημερώσει την ΟΚΕ ο Γ. Κατρούγκαλος

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τις τελικές του θέσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στο επίκεντρο των προωθούμενων αλλαγών βρίσκονται οι ενοποιήσεις ταμείων, η καθιέρωση της εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ίσως το πιο νευραλγικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς αφορά στο ποσοστό αναπλήρωσης. Οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 55% ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να διατηρηθεί άνω του 60%. Από το ποια τελικά άποψη θα επικρατήσει θα εξαρτηθεί και το ύψος των περικοπών στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων.

Αν ο βασικός στόχος είναι να περιορισθούν στο ελάχιστο οι περικοπές κύριων συντάξεων αυτό δεν φαίνεται να ισχύει και για τις επικουρικές, όπου η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος δύσκολα θα αποφευχθεί.

Οι περικοπές στις επικουρικές θα κλιμακώνονται από 2% για τις συντάξεις που είναι άνω των 150 ευρώ και θα αγγίζουν το 25% για συντάξεις άνω των 400 ευρώ. Έτσι, ένας συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει επικουρική σύνταξη 550 ευρώ θα δει τις συντάξιμες αποδοχές του (από την επικουρική) να μειώνονται κατά 137,5 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση θα προστατέψει τις κύριες συντάξεις και θα διασώσει ότι γίνεται από τις επικουρικές.

Κατά τον ίδιο, από το 1% του ΑΕΠ στην εξοικονόμηση πόρων από το ασφαλιστικό έχει ήδη βρεθεί το 0,6% και απομένει το 0,4%, κάτι που εκτίμησε πως μπορεί να καλυφθεί χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης