ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συστάσεις GRECO για τη διαφθορά στην Ελλάδα

REUTERS/Costas Baltas

Η Ελλάδα πρέπει να αυστηροποιήσει τους κανόνες συμπεριφοράς των βουλευτών και του δικαστικού της συστήματος, προκειμένου να αποτρέψει τη διαφθορά, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο εκτελεστικός γραμματέας της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), Τζιανλούκα Εσπόζιτο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επαινέσει την Ελλάδα για την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τους βουλευτές, καθώς και για τη βελτίωση στο θέμα της δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων τους, ωστόσο η Αθήνα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και την αλληλεπίδρασή τους με τα λόμπι, ανέφερε ο Τζιανλούκα Εσπόζιτο.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξει ένας σαφέστερος διαχωρισμός μεταξύ της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας και για την «αποσυμφόρηση» του δικαστικού συστήματος. «Νομίζω πως η διαφθορά είχε επίπτωση στην οικονομική κρίση της Ελλάδας, συνέβαλε στο να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε και σε μια κατάσταση όπου η οικονομία αντιμετώπιζε δυσκολίες», δήλωσε και προσέθεσε: «Αυτό έγινε πριν από πολύ καιρό. Η κατάσταση έχει οπωσδήποτε βελτιωθεί. Το κλειδί είναι να μη σταματήσουμε στη μέση, αλλά να συνεχίσουμε τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων».

Σημειώνεται πως δύο εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν αυτό τον μήνα έκαναν αναφορά στο πόθεν έσχες των βουλευτών και στην υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς. Όμως εκφραζόταν ανησυχία για την προφανή υποτροπή σε ό,τι αφορά την ανωνυμία στις δωρεές προς τα πολιτικά κόμματα. Έκανε επίσης λόγο για αστοχίες σε ό,τι αφορά την έλλειψη σαφών κριτηρίων για την άρση της βουλευτικής ασυλίας σε ορισμένες περιπτώσεις, ώστε να διευκολύνονται έρευνες.

«Δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια», σημείωσε ο Τζιανλούκα Εσπόζιτο. «Είναι σημαντικό τα μέλη του κοινοβουλίου να εκτελούν την εργασία τους χωρίς τον φόβο των πολιτικών διώξεων. Ωστόσο, η ασυλία δεν σημαίνει ατιμωρησία. Η ασυλία δεν προστατεύει το άτομο από τη διαφθορά και στις περισσότερες χώρες υπάρχουν πολύ διαφανή κριτήρια για το πότε αίρεται αυτή η ασυλία».

«Δεν κατατάσσω χώρες», σχολίασε ο Εσπόζιτο, σημειώνοντας πως η διαφθορά υπήρχε σε κάθε χώρα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και γι’ αυτό χρειάζονται αποτρεπτικά μέσα, ώστε να μην επικρατήσει. «Είναι σαν έναν ιό. Όταν επικρατήσει, τίποτα δεν λειτουργεί πια. Η Δημοκρατία δεν λειτουργεί πια. Η οικονομία δεν λειτουργεί πια και το κράτος δικαίου απλά δεν υπάρχει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης