Με αργούς ρυθμούς η ένταξη επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Με αργούς ρυθμούς προχωρά η ένταξη επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στη διάρκεια των 30 εβδομάδων από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (3/8/17 - 1/3/18) έχουν αρχίσει τη διαδικασία καταχώρισης αίτησης υπαγωγής 27.093 ενδιαφερόμενοι.
Από αυτούς οι 9.079 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης ενώ ήδη έχει πιστοποιηθεί ότι 4.374 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οριστικά έχουν υποβληθεί 632 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 186 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης.
Από αυτές, 34 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ 19 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους.
Να σημειωθεί πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός παρέχει ισχυρά κίνητρα για τη ρύθμιση οφειλών μίας επιχείρησης η οποία επαπειλείται με αδυναμία πληρωμών ή που ήδη αδυνατεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, σε μία καινοτόμο, δομημένη, γρήγορη και αυστηρά χρονικά οριοθετημένη εξωδικαστική διαδικασία διαπραγμάτευσης με όλους τους πιστωτές τις (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές).
Ο μηχανισμός αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, θέτει διασταλτικές προϋποθέσεις ούτως ώστε η πλειονότητα των επιχειρήσεων να μπορεί να ενταχθεί και η συμμετοχή στη διαδικασία θα μπορούσε να καταλήξει σύντομα σε αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις για τον οφειλέτη και τους πολυάριθμους πιστωτές. Στον Νόμο ήδη προβλέπεται ρητά πρωτοφανής ευελιξία του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων -ως πιστωτών-, με δυνατότητα απομείωσης βασικής οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων και παράλληλη επιμήκυνση παλαιών οφειλών έως 120 δόσεις, και αναμένεται παρόμοια στάση και από τους ιδιώτες πιστωτές.
Η διαδικασία που προβλέπει αναστολή διώξεων σε βάρος της επιχείρησης που αιτείται στον μηχανισμό, διεξάγεται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κινείται με κατάθεση αίτησης και πρότασης από τον οφειλέτη. Υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης αντιπροτάσεων που εγκρίνονται από επαυξημένη πλειοψηφία των πιστωτών -χωρίς όμως να επιβάλλονται στον οφειλέτη- σε μία πλατφόρμα διαπραγμάτευσης.
Η ροή παρακολουθείται και καταγράφεται από εξειδικευμένο επαγγελματία- συντονιστή και καταλήγει στη σύνταξη συμφωνίας, της σύμβασης αναδιάρθρωσης η οποία δύναται να επικυρωθεί από το δικαστήριο προκειμένου να δεσμεύσει το σύνολο των πιστωτών σε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτες που δηλωσαν πρόθεση συμμετοχής στη διαπραγμάτευση.