ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερώτηση στη Βουλή η αποκάλυψη του CNN Greece για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ερώτηση για το δημοσίευμα του CNN Greece, που απεκάλυψε πως επίκειται αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης του τρίτου Μνημονίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ESM, κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα του CNN Greece η «Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρακαι τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ Άρη Ξενόφο.

Με το Ν. 4336/2015 που είχε ψηφιστεί από τη Βουλή στις 14 Αυγούστου του 2015 είχαν εξουσιοδοτηθεί οι κ.κ. Τσακαλώτος, Στουρνάρας και Ξενόφος προς το σκοπό αυτό. Ωστόσο, από το 2015 έως σήμερα απουσίαζε από τη σύμβαση μια συγκεκριμένη υπογραφή, στην οποία το κείμενο της δανειακής συμφωνίας αναφέρεται εκτενώς.

Πρόκειται για την υπογραφή του εκπροσώπου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, ήτοι του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Αυτή η υπογραφή δεν είχε μπει έως σήμερα διότι το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν ήταν πλήρως λειτουργικό.

Τώρα που κατέστη πλέον λειτουργικό, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εγκρίνει την τροποποίηση της «Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» με την Ελλάδα, ώστε να προστεθεί ως μέρος σε αυτή η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το θέμα συζητήθηκε και στις 19 Φεβρουαρίου στο συμβούλιο του ESM). Στη βάση αυτή η επικεφαλής του Υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη θα πρέπει να βάλει την υπογραφή της στην αναθεωρημένη δανειακή σύμβαση.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει πιθανότατα να εξουσιοδοτηθεί εκ νέου από τη Βουλή, καθώς η «Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» είναι μια διεθνής συμφωνία. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ερωτούν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα εξής:

-Προτίθεται πράγματι η κυβέρνηση να αναθεωρήσει το τρίτο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015) ώστε να υπογραφεί εκ των υστέρων η δανειακή σύμβαση του τρίτου Μνημονίου και από το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ);
-Τι σημαίνει για του Έλληνες πολίτες και ιδίως για την μελλοντική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η νέα αυτή δέσμευση της κυβέρνησης;
-Πώς συνδέεται το γεγονός των νέων συνεχών δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Ελληνική κυβέρνηση με το αφήγημα της «καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο» που ευαγγελίζεται διαρκώς η κυβέρνηση;
-Τι άλλες δεσμεύσεις θα προκύψουν από την ενδεχόμενη τροποποίηση του Ν. 4336/2015 (3ο Μνημόνιο);

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης