ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέντε προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στην Ελλάδα, η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί μονόδρομο για τη διέξοδο από την κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι αναγκαία η συνεπής εφαρμογή μιας ρεαλιστικής, μεσο-μακροπρόθεσμης βιομηχανικής πολιτικής.

Κεντρικό όραμα αυτής της πολιτικής είναι η ανάπτυξη μιας σύγχρονης ελληνικής βιομηχανίας με εξωστρεφή προσανατολισμό που θα παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με το Στράτο Ζαφείρη, γενικό γραμματέα Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της βιομηχανίας προτάσσει δράσεις για τη:

  • Δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
  • Σύζευξη παραγωγής, έρευνας και καινοτομίας και σύνδεση μικρών / ΜμΕ και μεγάλων επιχειρήσεων σε παραγωγικά δίκτυα κατά μήκος αλυσίδων αξίας.
  • Χωροθέτηση της βιομηχανίας σε οργανωμένους υποδοχείς.
  • Μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Εστίαση σε επιλεγμένα κλαδικά οικοσυστήματα αυξημένης προστιθέμενης αξίας ή δυναμικής για την ελληνική οικονομία.

Για την αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, η κυβέρνηση εγκαθιδρύει ένα καινούργιο πλαίσιο, μια καινούργια κουλτούρα συνεργασίας με τους παραγωγικούς συνδέσμους και φορείς της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, έχουν θεσπιστεί για πρώτη φορά και λειτουργούν εργαλεία διαβούλευσης όπως είναι το Φόρουμ Βιομηχανίας, ένα συντονιστικό όργανο για θέματα βιοµηχανικής και επιχειρηµατικής πολιτικής με αποκλειστικά γνωµοδοτικό και συµβουλευτικό χαρακτήρα.

Τα πρώτα θετικά μηνύματα για την πορεία της βιομηχανίας είναι ήδη εμφανή. Το 2016, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης, ανακόπηκε η φθίνουσα πορεία της μεταποίησης σημειώνοντας αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας κατά 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Θετικές ενδείξεις ανάκαμψης της βιομηχανικής παραγωγής αποτυπώνονται και στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής για τα έτη 2016-2017.

Σε μεσο- μακροπρόθεσμο ορίζοντα αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία από τη συστηματική εφαρμογή της βιομηχανικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης