ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξη η πρόβλεψη για άρση των capital controls στις αρχές του 2016

Ουρά σε κατάστημα τράπεζας για ανάληψη μετρητών ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Μπορεί οι κ.κ. Τσίπρας και Χουλιαράκης να τοποθετούν χρονικά την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο 2015, ωστόσο διεθνείς οικονομολόγοι και αναλυτές θεωρούν πολύ αισιόδοξη την εκτίμηση αυτή.

Με την άποψη της κυβέρνησης έχει συνταχθεί και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κα. Κατσέλη η οποία εκτιμά ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους υπό δύο προϋποθέσεις: την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Η εκροή των καταθέσεων από το 2008 ως το 2015 αγγίζει τα 218 δις ευρώ.

Την ελληνική αισιοδοξία δεν φαίνεται να συμμερίζονται διεθνείς οικονομολόγοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι Έλληνες καλά θα κάνουν να συνηθίσουν να ζουν με αυτούς τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg σε 81 οικονομολόγους, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι τα capital controls ήρθαν για να μείνουν, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2016.

"Είναι πολύ αισιόδοξοι", λέει στο Bloomberg ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank στο Λονδίνο.

"Νομίζω ότι οι δανειστές, θα θέλουν πρώτα να δουν κάποια απόδειξη εφαρμογής του προγράμματος πριν νιώσουν ότι ήρθε η στιγμή για άρση των κεφαλαιακών ελέγχων".

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών στο τέλος Οκτωβρίου. Το έλλειμμα στην κεφαλαιακή επάρκεια υπολογίζεται να ανέλθει στα 18 δις ευρώ, ενώ ένα μεγάλο μέρος της "τρύπας" αναμένεται να καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στον αντίποδα, στελέχη των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζουν ότι αν τηρηθούν οι δύο προϋποθέσεις που έθεσε η κα. Κατσέλη, η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων θα εφαρμοστεί νωρίτερα.

"Το ζήτημα με τα δίδυμα ελλείμματα της κυβέρνησης έχει λυθεί," δήλωσε ο Νικόλας Μαγγίνας οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο Bloomberg.

"Δεν υπάρχει λόγος να παρατείνεται η μεταβατική περίοδος με τους κεφαλαιακούς ελέγχους."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης