ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραμούζης: Οι μακροοικονομικές προοπτικές, η κεφαλαιακή θέση και η ρευστότητα βελτιώθηκαν

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τις τρεις βασικές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη, αλλά και την πρόοδο που έχουν πετύχει οι ελληνικές τράπεζες ως προς τη σταδιακή μείωση της εξάρτησής τους από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης (ELA), υπογράμμισε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της Eurobank και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών,Νικόλαος Καραμούζης.

Όπως είπε, οι τρεις βασικές προκλήσεις για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η ύπαρξη ισχυρών τραπεζών με ρευστότητα και η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NLP), των οποίων ο μέσος όρος στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 5,5% επί του συνόλου των χορηγήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σε σχέση με το 2015, οι μακροοικονομικές προοπτικές, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών και η ρευστότητά τους έχουν βελτιωθεί. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το ύψος του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης (ELA) ανερχόταν τον Ιούνιο του 2015 σε 86 δισ. ευρώ, μέγεθος που έχει μειωθεί σήμερα σε 16 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, περίπου 4 δισ. ευρώ, διαθέτοντας, σε τριετή βάση επιπλέον «μαξιλάρι ρευστότητας» 12 δισ. ευρώ.

Ο κ. Καραμούζης επισήμανε ακόμη ότι η εφαρμογή του IFRS 9 αναμένεται να έχει αντίκτυπο ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαχυθεί σε διάστημα 5ετίας.

Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα πρέπει ν΄ αντιμετωπίζονται συστημικά

Την ανάγκη η νομισματική πολιτική να έχει και σταθεροποιητικό ρόλο, πέραν της συνεισφορά της στην υποστήριξη του τραπεζικού τομέα, υπογράμμισε ο συνεργάτης (resident fellow) στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κέιμπριτζ, Χανς Χέλμουτ Κοτζ (Hans Helmut Kotz). Όπως είπε, εν έτει 2007 υπήρχε γερμανική τράπεζα που θεωρείτο ως ιδιαίτερα επιτυχής και παρουσίαζε δείκτη Roe 24%, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη χρεοκοπία της. Γι’ αυτό, σημείωσε, δεν μπορούμε να βλέπουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο επίπεδο των μεμονωμένων τραπεζών, αλλά χρειάζεται να το προσεγγίζουμε συστημικά, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.

«Είναι καλό που υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που μπορεί να παρέμβει. Ο κύκλος αυτός (με τις αρνητικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα) έχει κρατήσει πάρα πολύ. Σύντομα ίσως αντιμετωπίσουμε ξανά προβλήματα. Γι’ αυτό και η ΕΚΤ δεν μπορεί να αφήσει τη σημερινή της στάση» υπογράμμισε.

«Η επενδυτική κοινότητα αναμένει το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (...). Η Ελλάδα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα αγορά για τις κεφαλαιαγορές» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών στη Μεγάλη Βρετανία, Αντώνης Ντατζόπουλος. Πρόσθεσε ότι, με τον φόβο του Grexit ελαχιστοποιημένο πλέον, οι επενδυτές πιστεύουν ότι στην Ελλάδα θα υιοθετηθεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε σε Κύπρο και Πορτογαλία.

«Εως και 70% των τραπεζικών εργασιών θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί»


Ως ευκαιρία χαρακτήρισε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τραπεζών ο Βασίλης Αντωνιάδης, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της Boston Consulting Group, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι έως και το 70% των τραπεζικών εργασιών θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. Σημείωσε ότι ελέγχοντας τη βάση του κόστους και το κόστος κινδύνου, οι τράπεζες θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν περισσότερες επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης