ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιολόγηση: 93 ημέρες για 88 προαπαιτούμενα

Αξιολόγηση: 93 ημέρες για 88 προαπαιτούμενα
CNN Greece

Να αξιοποιήσουν τις 93 ημέρες που απομένουν έως τα τέλη Μάιου προκειμένου να διασφαλίσουν πως όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης θα έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου επιδιώκουν κυβέρνηση και θεσμοί.

Στις χθεσινές επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) καταδείχθηκε η διάθεση να προσδιοριστούν αρχικά τα προαπαιτούμενα που έχουν μεγαλύτερη τεχνική δυσκολία και θεωρούνται πιο χρονοβόρα, ώστε να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν.

Εκ των 88 προαπαιτούμενων το 30% ,δηλαδή τα 27 περίπου, κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία, ήτοι θεωρείται πως θα απαιτήσουν ειδική προεργασία και διαδικασίες. Σε αυτά περιλαμβάνονται η τοποθέτηση νέων μόνιμων γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών στα υπουργεία, οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, η οριζόντια ανασκόπηση των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και ζητήματα σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Σήμερα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών αναμένεται να βρεθούν ο εξωδικαστικός μηχανισμός και οι αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη. H ημέρα θα περιλαμβάνει και τεχνικές διαβουλεύσεις για ζητήματα που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα, αλλά και με θέματα σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών, νομοθετικές πρωτοβουλίες, κ.α..

Το θέμα των δημοσιονομικών μεγεθών είναι αρκετά ευαίσθητο, καθώς οι θεσμοί πιέζουν για ταχύτερη ενεργοποίηση της μείωσης του αφορολογήτου (από το 2019 αντί το 2020), κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν τεκμηριώνεται από τις υφιστάμενες δημοσιονομικές επιδόσεις.

Σημειώνεται πως στο αναθεωρημένο Μνημόνιο αναφέρεται πως βάσει αξιολόγησης και σε συμφωνία με όλα τα θεσμικά όργανα και κατόπιν διαβουλεύσεων, οι ελληνικές αρχές θα υιοθετήσουν τον Μάιο του 2018, μετά από μια διαφανή διαδικασία, την απαραίτητη δευτερογενή νομοθεσία για τη δημοσιονομική πολιτική του 2019.

Να σημειωθεί πως μια εικόνα για το περιεχόμενο της τέταρτης αξιολόγησης θα δώσουν την προσεχή Κυριακή από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο.

Οι δύο αξιωματούχοι θα τοποθετηθούν σε ενότητα του Φόρουμ με τίτλο «το τέλος των ελληνικών μνημονίων με τους διεθνείς δανειστές» και θα αναφερθούν στο ποιες είναι οι εναπομείνασες προκλήσεις για την πλήρη αποκατάσταση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωζώνη.