ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλος έλξης για επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα οι ιαματικές πηγές

Εurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος

Στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα ήταν αφιερωμένη η ημερίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Enterprise Greece με τίτλο: «Ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα».

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση, την κυβέρνηση, αλλά και επιχειρήσεις καθώς και επιστήμονες.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, 'Αρης Ξενόφος επισήμανε ότι η παγκόσμια βιομηχανία σπα και ιαματικών πηγών το 2015 ξεπέρασε σε αξία τα 51 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά ο τουρισμός ευεξίας παράγει έσοδα πλέον των 563 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα. Ο επικεφαλής του Ταμείου υπογράμμισε ότι η χρονική συγκυρία και η ωρίμανση των περιουσιακών στοιχείων αυτής της κατηγορίας επιτρέπει τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών ιαματικού τουρισμού, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, η οποία θα είναι προς όφελος όλων και κυρίως τον τοπικών κοινωνιών, προστατεύοντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα και το περιβάλλον. Δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής του Ταμείου, ο κ. Ξενόφος τόνισε ότι η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι αυτοσκοπός. «Οι επενδύσεις που θα γίνουν και τα νέα κεφάλαια που θα φέρει μαζί του ένας επενδυτής, ένας παραχωρησιούχος συνιστούν για μας κυρίαρχο στοιχείο επιλογής. Το αναπτυξιακό και το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνουν στην ευρύτερη περιοχή και στον τόπο μας αποτελούν την αιχμή του δόρατος της διαχειριστικής μας πολιτικής, της πολιτικής αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας» όπως ανέφερε σχετικά.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει υπό αξιοποίηση 7 ακίνητα που περιλαμβάνουν και ιαματικές πηγές σε Κύθνο, Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες, Κονιαβίτη, Αιδηψό, Υπάτη και Πλατύστομο.

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μάρκος Δανάς, στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας αλλά και στο ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική για το μέλλον. «Το βασικό πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν πολυδιάσπαση. Φανταστείτε ότι ο φυσικός πόρος ανήκει πάντα στο ελληνικό κράτος, αλλά παραχωρεί το κράτος τη διαχείριση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε δήμους, για κάποιες καλές κρατά τη διαχείριση για το ίδιο και κάποια τα διαχειρίζονται ιδιώτες. Από εκεί μπορείτε να καταλάβετε ότι όλοι αυτοί δεν μπορούν να έχουν μια ενιαία φωνή» και προσέθεσε ότι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κεντρική στόχευση δημιούργησε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.

«Έχουμε νόμο από το 2006 και σήμερα φτάσαμε περίπου στις μισές αναγνωρίσεις ιαματικών πηγών που ξεκίνησαν ουσιαστικά το 2015, το '16 και το '17. Σήμερα τελειώνουμε με αυτό που λέγεται αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων», είπε ο κ. Δανάς αναφέροντας ακόμα ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με προσωρινά σήματα λειτουργίας.

Στην παρέμβαση της η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά υπογράμμισε μεταξύ άλλων, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Έχοντας προχωρήσει στις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις επιδιώκουμε την επενδυτική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών μέσα από υπάρχοντα αλλά και νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και προσέθεσε ότι συνολικά ήδη έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασίας αδειοδότησης 110 ιαματικές πηγές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι:

Υπάρχει ένα πολύ θετικό περιβάλλον μιας και η χώρα μας βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν την έξοδο από το πρόγραμμα και έχει ταυτόχρονα όχι μόνο μία τυπική έξοδο αλλά και ισχυρά αποθέματα σε επίπεδο προϋπολογισμού και ισχυρή πολιτική διοίκηση, κάτι που έχει ξεκαθαριστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο διαβεβαιώνει την πορεία αυτή αλλά και τη σταθερότητα των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια προσπάθεια να λύσει τα θεσμικά προβλήματα, οι δήμοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν αρκεί αυτό που έκαναν παραδοσιακά και η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να αρθεί και με έναν συνδυασμό όλων μας να δημιουργήσουμε τα πρότυπα που θα ανοίξουν αυτόν τον δρόμο. Προφανώς αν γίνουν μεγάλες τέτοιες μονάδες θα υπάρξει ο χώρος για την ανάπτυξη και πολλών μικρών δραστηριοτήτων στη συνέχεια. Και έχουμε και κάποιες περιοχές που είναι μοναδικές στον κόσμο», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης