ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο και ιδιωτικοποιήσεις στο επίκεντρο της τέταρτης αξιολόγησης

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στα βαθιά μπαίνει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης – θεσμών για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος ήδη από την πρώτη ημέρα των συζητήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών θα εκκινήσουν στις 3 το απόγευμα με θέματα ενέργειας, θα ακολουθήσει στις 4 το απόγευμα συζήτηση για την επισκόπηση τους προγράμματος και στις 5 θα εξετασθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τα προαπαιτούμενα στο τομέα της ενέργειας είναι πολύ απαιτητικά. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρώσει όλα τα απαραίτητα βήματα για την αποτελεσματική εκποίηση στους αγοραστές των εκχωρούμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ότι έως τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση (ή άλλης μορφής αξιοποίηση) του 17% της ΔΕΗ, θα κλιμακώσει τις προς δημοπρασία ποσότητες ενέργειας (ΝΟΜΕ) και θα διασφαλίσει την εξόφληση των οφειλών των δημοσίων φορέων προς τη ΔΕΗ.

Στην αγορά φυσικού αερίου πέραν από τη διαδικασία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ που είναι σε εξέλιξη και η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο, το Δημόσιο έχει δεσμευθεί για την εξάλειψη οποιασδήποτε υφιστάμενης οριζόντιας ή κάθετης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της προς πώληση ΔΕΠΑ και των εταιρειών προμήθειας. Στην αγορά του πετρελαίου υπάρχει η δέσμευση για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ, διαδικασία που εμπεριέχει πολλές προκλήσεις.

Ιδιωτικοποιήσεις και αφορολόγητο

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση θα δεσμευθεί να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του master plan του ΤΑΙΠΕΔ, έτσι ώστε πέραν των 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται εφέτος από τις ιδιωτικοποιήσεις να εισπραχτεί άλλο 1 δισ. ευρώ το 2019. Εξαιρουμένων των ενεργειακών project, άλλες ιδιωτικοποιήσεις ορόσημα αφορούν στην παραχώρηση της Εγνατίας, στην πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και στη διάθεση του 5% του ΟΤΕ. Πέραν των εμβληματικών αυτών αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να δρομολογηθούν από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) μια σειρά παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση και διοικητική αναδιοργάνωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν εκχωρηθεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η τέταρτη αξιολόγηση θα θέσει τις βάσεις για την μεταμνημονιακή περίοδο, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019. Κατά πληροφορίες, για να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 οι θεσμοί θα ζητήσουν την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η μείωση του αφορολογήτου θα συνδυαστεί με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τις παλαιές συντάξεις και την καθολική κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και με την αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστικών επιχειρήσεων από το νέο έτος με κατάργηση μέρους των φορολογικών προνομίων που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης