Στήριξη θεσμών και Μοσκοβισί για τις επενδύσεις ζητά ο ΣΕΒ
Την βοήθεια των θεσμών στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας των επιχειρήσεων ώστε να εκπέμψουν εκ νέου ένα ισχυρό σήμα ότι η Ελλάδα είναι επενδύσιμη χώρα ζητεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας με επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Φέσσας και το προεδρείο του ΣΕΒ είχαν συναντηθεί με τον κ. Μοσκοβισί στις 8 Φεβρουαρίου και έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για τις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Κεντρική ιδέα του περιεχομένου της επιστολής είναι η αποφυγή οποιασδήποτε οπισθοδρόμησης της διαδικασίας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να διατηρηθούν τα «κεκτημένα» του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «αν και έχει επιτύχει την εξάλειψη των μακροοικονομικών ανισορροπιών, δεν έχει ακόμη παράξει τα επιθυμητά αναπτυξιακά αποτελέσματα, έτσι ώστε να εδραιωθεί η εδώ και καιρό πολυπόθητη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος».
Στην επιστολή του προς τον κ. Μοσκοβισί ο κ. Φέσσας περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει o πρόεδρος του ΣΕΒ, η Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά μια οικονομία με μικρές και χαμηλής παραγωγικότητας επιχειρήσεις, αδύναμο θεσμικό πλαίσιο και ανισορροπίες στις παραγωγικές δομές, με περιορισμένη παρουσία σε κλάδους διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υψηλή εξάρτηση από την ιδιωτική κατανάλωση. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού είναι εγκλωβισμένο σε δουλειές με χαμηλές αμοιβές στους κλάδους υπηρεσιών της οικονομίας. Παράλληλα, το κόστος του επιχειρείν παραμένει απαγορευτικό.
Η διογκωμένη φορολόγηση της εργασίας με υψηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών, οι υψηλοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης που ασκούν αρνητική επίδραση στην παραγωγική δραστηριότητα, καθώς και η υπερφορολόγηση εν γένει, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις δαπάνες μιας υπερβολικά μεγάλης δημόσιας διοίκησης και ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με υπέρογκες υποχρεώσεις και χωρίς συνταξιοδοτική αποταμίευση. Αυτό προκαλεί υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, παρά την εφαρμογή ενός πιο αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την επέκταση των πληρωμών με κάρτες στις συναλλαγές.
Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Φέσσα, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων παραμένει ακριβή και σε ανεπαρκές επίπεδο, καθώς περιορίζεται από σχετικά αδύναμους τραπεζικούς ισολογισμούς με τεράστια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ένα μάλλον μη λειτουργικό πλαίσιο πτωχευτικού και προπτωχευτικού δικαίου εμποδίζει την αποτελεσματική μείωσή τους. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις ύστερα από αποσβέσεις παραμένουν αρνητικές, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα, που επεκτείνεται με αναιμικό ρυθμό λόγω της εφαρμοζόμενης λιτότητας, τείνει να περιορίζει τη δαπάνη των νοικοκυριών, με το ποσοστό αποταμίευσης να παραμένει υψηλά αρνητικό.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει ότι τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας και νεανικής ανεργίας συνεχίζουν να προβάλλουν ως απειλή στη συνοχή της κοινωνίας και στην πολιτική νομιμοποίηση.