Παπασπύρου: Η μείωση των κόκκινων δανείων να γίνει εθνικός στόχος
Τη θέση ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα κρίνει την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξέφρασαν σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Άρης Ξενόφος και ο Σπύρος Παπασπύρου, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς μιλώντας στο 26ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας»
Ο κ. Ξενόφος υποστήριξε στην τοποθέτησή του πως η ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας θα έρθει μέσα από την υπεραξία που θα προκύψει από την διαχείριση των κόκκινων δανείων. Ο ίδιος ανέφερε πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολύ κοντά στη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για την είσοδο τρίτων παρόχων στην διαχείριση των δανείων αυτών, ενώ από την πλευρά του πρότεινε για τα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων να επιτραπεί η ανταλλαγή δανείων με μετοχικό κεφάλαιο.
Ο κ. Παπασπύρου υπογράμμισε πως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να είναι εθνικός στόχος ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Κατά τον ίδιο, η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει όταν το 44% των δανείων είναι προβληματικά.
«Οι τράπεζες εκτιμούν πως τα μισά προβληματικά δάνεια μπορούν να ρυθμιστούν και να εξυπηρετούνται ομαλά. Δεν μπορεί για το 10-15% των δανείων να υποθηκεύουμε το μέλλον όλων των Ελλήνων», είπε και τάχθηκε υπέρ της πώλησης δανείων ή χαρτοφυλακίων δανείων.
Μιλώντας νωρίτερα στο 26ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας ανέφερε πως εφόσον η Ελλάδα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, θα μπορέσει να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Η συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ, μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα αποτελέσει καταλύτη για την ελληνική οικονομία», είπε ωστόσο αποσαφήνισε πως στην αρχή τα ποσά θα είναι περιορισμένα, ήτοι περίπου στα 3 δισ. ευρώ.