ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξη η Moody’s για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Reuters

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε στέλεχος της Moody’s μιλώντας στο «10ο Annual Forecast Dinner» της Ελληνικής Ένωσης CFA.

Μέλη της Ένωσης και άλλα στελέχη του χρηματοοικονομικού χώρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες τριών διακεκριμένων ομιλητών, του Κόλιν Έλις, Chief Credit Officer, EMEA, Managing Director, Credit Strategy, Moody’s Investors Service, του Εμίλ Γιαννόπουλος, Clients and Markets Leader, PwC Greece και της Αγαθής Παφίλη, Senior Regulatory Policy Advisor, European Fund and Asset Management Association (EFAMA).

Μετά την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Λουκά Δέδε ακολούθησε η καθιερωμένη διαδικασία της πρόβλεψης της πορείας βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, επιτοκίων, ισοτιμιών και δεικτών εμπορευμάτων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο για το 2018. Στον απόηχο των πρόσφατων χρηματοικονομικών τάσεων, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν για πρώτη φορά πρόβλεψη σχετικά με την πορεία της τιμής του Bitcoin.

Εν συνεχεία βραβεύτηκαν οι τρεις νικητές με τις περισσότερες σωστές προβλέψεις για την προηγούμενη χρονιά, ενώ εγκαινιάστηκε ο θεσμός της βράβευσης του «Εθελοντή της χρονιάς» στις δραστηριότητες της Ελληνικής Ένωσης CFA.

Ο Κόλιν Έλις επισήμανε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει αρχίσει να επιταχύνει ρυθμούς, οι αντίστοιχες συνθήκες ανάπτυξης στην ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί, οι επιπτώσεις του Brexit είναι μέχρι στιγμής ανεπαίσθητες, οι επιπτώσεις της μεγάλης φορολογικής μεταρρύθμισης στη Αμερική μπορεί να αποδειχθούν μέτριες και ότι οι παγκόσμιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν μετριαστεί. Ταυτόχρονα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πιστοληπτική εικόνα μοιάζει σταθερή, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία ανάπτυξης της ευρωζώνης, των τιμών του αμερικάνικου χρηματιστηρίου και κυρίως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Εμίλ Γιανόπουλος παρουσίασε ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την στρατηγική κατεύθυνση την οποία πρέπει να έχουν οι διοικήσεις των Ελληνικών τραπεζών σχετικά με τη μείωσή τους, καθώς και τη μεγάλη σημασία που έχει το θεσμικό πλαίσιο στην αποτελεσματική τους διαχείριση. Αναφέρθηκε στα προσεχή stress tests των Ελληνικών Τραπεζών και επεσήμανε τη σημασία της έναρξης και απρόσκοπτης πραγματοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το βασικό συμπέρασμα της ομιλίας του ήταν ότι τα χρονικά περιθώρια αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν στενέψει ιδιαίτερα για τις ελληνικές τράπεζες και η άμεση και αποφασιστική δράση είναι το κύριο ζητούμενο για αυτές.

Η Aγαθή Παφίλη αναφέρθηκε στη μεγάλη ανάπτυξη των επενδυτικών κεφαλαίων UCITS και AIF (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities και Alternative Investment Funds) στην Ευρώπη και τη μεγάλη αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων μετά το 2011 ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της European Securities and Markets Authority (ESMA) στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για το 2018, τις προκλήσεις του Brexit και τις επιπτώσεις της MiFID II/MiFIR στην διανομή των επενδυτικών κεφαλαίων. Τέλος, σημαντική αναφορά έγινε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη βιώσιμη χρηματοδότηση (sustainable finance).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης