Προειδοποιήσεις Ρέγκλινγκ για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ελλάδας
Τη θέση πως θα ήταν κρίμα αν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα περιοριστεί στο τέλος του προγράμματος εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα.
Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα είναι πιθανώς ακόμα μια προβληματική περίπτωση, ο Ρέγκλινγκ τόνισε πως υπάρχει μεγάλη πρόοδος. «Είχε το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009, περισσότερο από 15% του ΑΕΠ. Το 2016, ο προϋπολογισμός παρουσίασε ένα μικρό πλεόνασμα, όπως και στη Γερμανία», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το εάν η ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι βιώσιμη ο επικεφαλής του ESM είπε πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά η πρόοδος είναι ισχυρή.
«Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 20-40%. Αυτό μειώνει τις τιμές και καθιστά τη χώρα ανταγωνιστική ξανά. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επίσης μειώνεται: δεν αναπτύσσεται μόνο ο τουρισμός, αλλά αυξάνονται και οι εξαγωγές. Υπάρχει σαφώς βιώσιμη πρόοδος. Φέτος, η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει στο 2,5%», είπε σχετικά.
Σε ερώτηση για το τί πρέπει ακόμη να γίνει στην Ελλάδα ο Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαρος:
«Η διοίκηση είναι ακόμα αδύναμη, για παράδειγμα η φορολογική διοίκηση. Υπάρχουν προβλήματα με το νομικό σύστημα. Οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν, όπως και οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης. Θα ήταν κρίμα αν η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής μαλακώσει στο τέλος του προγράμματος», είπε σχετικά.
Σε ερώτηση για την ελάφρυνση του χρέους ο Γερμανός επικεφαλής του ESM ανέφερε πως την παρούσα περίοδο εξετάζεται το εάν χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, για παράδειγμα με την επιμήκυνση των προθεσμιών λήξης. «Αλλά τίποτα από αυτά δεν θα ισοδυναμεί με κούρεμα», είπε.
Τέλος, σε ερώτηση για το εάν ο ESM θα λάβει πίσω τα λεφτά του από την Ελλάδα ανέφερε τα εξής : «Είμαι πεπεισμένος ότι όλα τα δάνεια θα επιστραφούν. Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός γι' αυτό στη Γερμανία. Διάσημοι Γερμανοί καθηγητές πριν από πέντε χρόνια δήλωναν ότι η Ισπανία δεν θα επιστρέψει ποτέ τα δάνειά της. Αυτό αποδείχθηκε ανοησία. Τα δάνεια εξυπηρετούνται, ο τόκος καταβάλλεται και η Ισπανία έχει ήδη αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειό της νωρίτερα».