ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόση, μεταμνημονιακή Ελλάδα και χρέος στην ατζέντα του Eurogroup

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. EPA

Με δύο προαπαιτούμενα να παραμένουν ακόμη ανοικτά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με την προσδοκία πως θα επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των μέτρων «ορόσημων» και πως το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM  θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπό – δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Πάντως, πηγές από τις Βρυξέλλες κρατούσαν έως και σήμερα το πρωί σιγήν ασυρμάτου για το εάν η Ελλάδα θα λάβει την υπό - δόση ή όχι.

Στα δύο ζητήματα τεχνικής φύσης που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί περιλαμβάνονται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό και η αδιάλειπτη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Και τα δύο αυτά θέματα δεν άπτονται του άμεσου ελέγχου της κυβέρνησης. Συνολικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κοινοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν μεταφερθεί 1.388 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες, με όλα τα δεδομένα να συνηγορούν πως από την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου όλα θα κυλούν πιο ομαλά σε αυτό το πεδίο.

Αλλά και το θέμα της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, δεν περνάει άμεσα από τα χέρια της κυβέρνησης κάτι που οι δανειστές το γνωρίζουν.

Εάν οι θεσμοί γνωμοδοτήσουν στο Eurogroup υπέρ της Ελλάδος σημειώνοντας πως έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, τότε το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εγκρίνει το συμπληρωματικό Μνημόνιο συμφωνίας και θα εκταμιεύσει την πρώτη υπό- δόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 6,7 δισ. ευρώ που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση. Αλλά αυτό δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο.

Παράλληλα, στο σημερινό Eurogroup θα εξεταστεί το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό από το Μνημόνιο και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του πάζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει μέχρι τον Απρίλιο, ένα ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη. Κατά εκτιμήσεις το μεταμνημονικό πρόγραμμα επιτήρησης θα επικεντρωθεί αφενός στην επαλήθευση της ορθής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που δεν θα έχουν πλήρως ολοκληρωθεί κατά τη λήξη του προγράμματος (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις), αφετέρου στην εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου της Ελλάδος.

Το αναπτυξιακό σχέδιο σχετίζεται άμεσα με το χρέος, καθώς η όλη διαχείριση του χρέους θα βασιστεί στην γαλλική πρόταση για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Παράλληλά, η αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να περιλαμβάνει και την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF και του ESM κατά 15 έτη, κάτι που θα βελτιώσει αισθητά τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης