ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Τη θέση πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα επαναδιατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δύο συνεντεύξεις που έδωσε στους Financial Times και στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos».

Μιλώντας στους Financial Times ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αυστηρή παρακολούθηση όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, υποστηρίζοντας πως το νέο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα κατευνάσει τους φόβους σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πίσω τις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις μόλις αρθούν οι περιορισμοί του προγράμματος διάσωσης.

«Θέλουμε μια όσο το δυνατόν πιο "καθαρή" έξοδο από το Μνημόνιο», είπε ο κ. Τσακαλώτος στους Financial Times.

Ο ίδιος δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση στην Ευρώπη για να προσφερθεί στην Ελλάδα επιπλέον γραμμή πίστωσης, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιούνιο πως η Ελλάδα θα πρέπει να κτίσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» περίπου 18 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους που έχει να κάνει τους επόμενους 18 μήνες.

«Δεν μπορείς να έχεις και ένα μαξιλάρι και μια προληπτική γραμμή πίστωσης –πόσα λεφτά θα βάλεις στην άκρη;» διερωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς από τη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» για το ίδιο θέμα ο υπουργός δήλωσε τα εξής: «Το Eurogroup του Ιουνίου 2017 αναφέρει ότι είναι έτοιμο να παράσχει κεφάλαια για να συστήσουμε ένα «προστατευτικό αποθεματικό» («μαξιλάρι ασφαλείας»). Αυτό το αποθεματικό δεν λειτουργεί συμπληρωματικά στην προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά ως εναλλακτική. Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξουν πολλαπλές ασπίδες προστασίας. Η ακριβής σύσταση αυτού του αποθεματικού θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά αναμένεται να ανέλθει συνολικά μεταξύ των 15 και 18 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί, όσο και από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης από τις αγορές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης