ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιθανότητες 60-40 να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

IMF Staff Photograph

Η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα που εκπνέει θα κρίνει μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τη μεταμνημονιακή περίοδο, την ελάφρυνση χρέους και κυρίως το πότε θα εφαρμοστούν μέτρα και αντίμετρα της επόμενης περιόδου.

«Το ΔΝΤ παίζει 60-40 να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα», ανέφεραν πηγές στο «Βήμα της Κυριακής» υπογραμμίζοντας ότι το Ταμείο συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, αλλά δεν πρόκειται να αποφασίσει οριστικά παρά μόνο μετά τη σύνοδό του τον Απρίλιο και αφού προηγηθούν οι σχετικές συζητήσεις που αναμένεται να γίνουν στην Ουάσιγκτον με την Κομισιόν αλλά και με τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Σε αυτό που επιμένει είναι η μείωση του αφορολογήτου από τις αρχές του 2019, κάτι που θα αποφασιστεί τον Μάιο όταν όλες οι πλευρές εκτιμήσουν κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Εάν το ΔΝΤ εμμείνει στην πρόβλεψή του ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% του ΑΕΠ, τότε αυτόματα θα τεθεί θέμα εφαρμογής της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα.

Πάντως, την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου από την Ουάσιγκτον προχώρησε στην αποσαφήνιση πως το ΔΝΤ εργάζεται προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς για αναφορές που υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ επιδιώκει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να συνεχίσει να έχει μια βαριά θεσμική παρουσία στην ευρωζώνη, ο Ράις δεν δέχθηκε αυτή την ερμηνεία.

«Υπηρετούμε μετά από αίτημα του κράτους μέλους. Αν μπορούμε να είμαστε βοηθητικοί τότε το κάνουμε», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο επικουρεί τα μέλη του με πολλούς τρόπους.

«Έχουμε πολλούς τρόπους για να το κάνουμε. Κάποιες φορές βοηθάμε με την ανάλυση μας , κάποιες με χρηματοδότηση και κάποιες άλλες με τη τεχνική μας βοήθεια», είπε και επεσήμανε πως σε πολλές χώρες στην ευρωζώνη που το ΔΝΤ έδωσε στο παρελθόν στήριξη, αλλά πλέον δεν μετέχει πλέον χρηματοδοτικά, εξακολουθεί να βοηθά μέσω της εποπτείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης