ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αποκρατικοποιήσεις θα «σφραγίσουν» την τέταρτη αξιολόγηση

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ και για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού σφράγισαν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Αλλά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα απαιτήσει ακόμη πιο δραστικές πολιτικές στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων.

Ο μακρύς κατάλογος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει από τα μειοψηφικά πακέτα των εταιρειών ύδρευσης μέχρι τα πακέτα μετοχών στα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ και το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Εκτός από τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων – πολλές εκ των οποίων θα πρέπει να ολοκληρωθούν μετά τη λήξη του Μνημονίου στις 20 Αυγούστου – θα πρέπει να συμφωνηθεί ποια θα είναι τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας ή πλειοψηφίας στις περιπτώσεις πώλησης εταιρειών στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ενέργεια και τα νερά.

Για καθεμία από τις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να σχεδιαστεί και μια ξεχωριστή συμφωνία μετόχων, η οποία θα αποσαφηνίζει τόσο τα δικαιώματα του Δημοσίου όσο και τα προνόμια των επενδυτών.

O κατάλογος των ιδιωτικοποιήσεων που θα πρέπει να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα είναι μακρύς και περιλαμβάνει:

  • Τη διάθεση μετοχών της ΕΥΔΑΠ και τη συμμετοχή του υποψήφιου επενδυτή στο management της επιχείρησης.
  • Την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το Ελληνικό Δημόσιο. Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι μέχρι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση έναντι των θεσμών, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Την πώληση του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι και αυτό ένα ευαίσθητο πολιτικά θέμα, δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ ελέγχουν περί τα 2/3 της ελληνικής αγοράς διύλισης πετρελαιοειδών.
  • Την πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία έχει συμφωνηθεί να προγραμματιστεί και να προχωρήσει αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης για την περίοδο μέχρι και το 2046. Η διαπραγμάτευση θα αφορά και τα δικαιώματα του Δημοσίου μετά τη μείωση του ποσοστού του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης