Τα μηνύματα που έδωσε και πήρε ο Τσακαλώτος σε Παρίσι και Λονδίνο
Δύο βασικά μηνύματα εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στις συναντήσεις του με θεσμικούς επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων, hedge funds και τραπεζίτες σε Παρίσι και Λονδίνο και δύο βασικά μηνύματα έλαβε από αυτούς.
Στο Παρίσι, σε συναντήσεις που διοργάνωσε η Rothschild, ο υπουργός Οικονομικών είδε επενδυτές που εξετάζουν τη συμμετοχή τους σε κάποιες από τις σημαντικές εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτούς ο κ. Τσακαλώτος διατράνωσε τη βούληση της κυβέρνησης οι αποκρατικοποιήσεις να υλοποιηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί και χωρίς γραφειοκρατικές εμπλοκές. Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα.
Το πρόγραμμα του κ. Τσακαλώτου στο Λονδίνο - ολοκληρώνεται σήμερα- περιλαμβάνει συναντήσεις με επενδυτές που δραστηριοποιούνται κυρίως στην αγορά ομολόγων. Στις συναντήσεις αυτές ο υπουργός παρουσιάζει ουσιαστικά την εκδοτική στρατηγική του Δημοσίου για τους επομένους μήνες και τις προοπτικές της Ελλάδος, μετά την επικείμενη διευθέτηση του χρέους και την έξοδο από το Μνημόνιο. Στους επενδυτές αυτούς ο υπουργός αναφέρει πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ και πως θα παραμείνει σε αυτή.
Πρέπει να σημειωθεί πως το κλίμα των συναντήσεων είναι καλό, αλλά το κλίμα στις αγορές δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά. Ενδεικτικά, εάν και η Ελλάδα κατάφερε να βγάλει το επταετές ομόλογο με μια χαμηλή απόδοση της τάξης του 3,5% εν μέσω τεράστιας αναταραχής στις διεθνείς αγορές, οι επενδυτές αυτού του ομολόγου χάνουν 15% από την πτώση του μέσα σε πέντε συνεδριάσεις.
Πάντως, η εκτίναξη του spread, δηλαδή της διαφοράς απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς από τις 298 μονάδες στις 7 Φεβρουαρίου στις 375 μονάδες στις 14 Φεβρουαρίου έφερε χθες αγοραστές στα ελληνικά ομολόγα. Συγκεκριμένα, εμφανίσθηκαν επενδυτές που βρήκαν ευκαιρία να μπουν σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να υποχωρήσει από το 4,5%, στο 4,3% και το spread να μειωθεί στις 366 μονάδες βάσης.
Πάντως τα μηνύματα που έστειλαν οι επενδυτές στον κ. Τσακαλώτο και στην κυβέρνηση ήταν πολύ συγκεκριμένα: συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, αποφύγετε το πολιτικό ρίσκο. Η τελευταία αυτή αναφορά σχετίζεται με την αγωνία των επενδυτών για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα λόγω της σκανδαλολογίας και της πόλωσης που τροφοδοτούν η υπόθεση Novartis και το Μακεδονικό.
Κατά πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανόν πως και ο οίκος αξιολόγησης Fitch στην ανάλυση που θα συνοδεύει τη σημερινή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, θα διατυπώνει σχετικές ανησυχίες και θα συναρτά μελλοντικές αναβαθμίσεις με την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων.